Leendert Liefers (voorzitter) en Lotte van Staalduinen van het Njord-bestuur. (Foto: Gerry van Bakel)

Studentenroeivereniging Njord bestaat bijna 150 jaar: 'De eerste van Nederland'

Volgend jaar bestaat roeivereniging Njord 150 jaar. In 1874 had Leiden daarmee de Nederlandse primeur van een studentenroeivereniging. Roeien is een serieuze zaak bij Njord, al wordt er ook aardig gefeest. “We kondigen het altijd wel netjes aan bij de buren”, zegt voorzitter Leendert Liefers.

Samen met commissielid Wedstrijdroeien Lotte van Staalduinen wil Liefers graag uit de doeken doen waarom Njord zo’n leuke vereniging is voor studenten. “Onze vereniging onderscheidt zich door het sportklimaat”, zegt Liefers. “Topprestaties staan hoog in het vaandel, maar daarnaast ook de gezelligheid en je ontwikkelen.” Van Staalduinen: “Het mooie aan roeien is dat het een teamsport is. We werken als vereniging aan de band tussen roeiers. Saamhorigheid is heel belangrijk.”

Leendert Liefers en Lotte van Staalduinen, bestuursleden van Njord zijn te gast bij Sport071.

Roeien is in Leiden echt een topsport met grote namen als wereldkampioen Karolien Florijn die sinds ze in de skiff is gestapt na de Olympische Spelen in Tokio alleen nog maar wint, en haar broer Finn Florijn werd deze zomer ook wereldkampioen in de dubbelvier en dat zijn nog maar de buren van Njord, want de familie Florijn komt van Die Leythe. Njord zelf heeft met Stef Broenink natuurlijk ook een wereldkampioen in huis.

Skiff
Onlangs werd hij uitgebreid gehuldigd en mocht hij een skiff dopen die zijn naam draagt. Maar even als gemiddeld Njord-lid zeggen: ik pak de Stef vandaag, is niet helemaal de bedoeling. Liefers: “Momenteel gaat Dolf Rutten er in roeien, hij won deze zomer een gouden medaille in de acht die meedeed aan de Universiade, een soort Olympische Spelen voor studenten. Maar Rutten wil zich in de skiff laten zien, dus hij gaat in de Stef Broeninkboot roeien.”

Zelf vinden Van Staalduinen en Liefers roeien vooral leuk. “Je droomt natuurlijk wel even ervan om een echte toproeier te worden”, bekennen ze allebei. “Maar dat is niet voor iedereen weggelegd.” Van Staalduinen trainde wel een tijd met iemand die nu wel aan de weg timmert in de boot in het talententeam, maar koos zelf voor haar studie. En voor haar werk als bestuurder van Njord. “Ik ben verantwoordelijk voor de wedstrijdsectie bij Njord en die omvat zo’n 130 roeiers die bijna elke dag trainen. En een aantal roeit op wereldniveau.”

Deel twee van het interview van Sport071-presentator Gerry van Bakel met Leendert Liefers en Lotte van Staalduinen, bestuursleden van Njord.

Het jubileumjaar begint al op 11 november met een lustrumgala en zal het hele jaar 2024 uitbundig gevierd worden. En er komt ook een speciaal boksgala met andere verenigingen. Kers op de taart zou een gouden medaille op de Olympische Spelen voor bijvoorbeeld Stef Broenink zeker zijn. Liefers begint al te stralen bij het idee. “Dat zou het jaar helemaal afmaken en dan komt er zeker weer een huldiging.”

Lastig
Soms zitten er ook mindere kanten aan het bestuurdersbestaan bij een studentenvereniging en dat geldt ook voor Njord. Zoals negatieve voorvallen van ongewenst gedrag en de reacties daar weer op. “Dat is altijd lastig”, geeft Liefers toe. “We proberen altijd zo transparant mogelijk te zijn. Maar je kunt niet iedereen te vriend houden. We proberen vervelende incidenten onderling goed uit te spreken. Bijvoorbeeld op de Algemene Ledenvergadering.” Van Staalduinen: “Je begint aan dit bestuurswerk om iets goed te doen voor de vereniging en je liefde voor Njord. En dan zijn we er niet alleen voor huldigingen, dan moet je ook paraat staan voor de vereniging.”

Blind
Onlangs is weer de kennismakingscursus Rowing Blind van start gegaan. Waarbij mensen met een visuele beperking kunnen leren roeien dankzij de inzet van roeimaatjes. “Het wordt nu ook uitgerold in Groningen. Roeien is een hele goede sport voor mensen met een visuele beperking. We doen dit nu voor het derde jaar en we zijn ook heel trots dat we hiermee iets kunnen doen voor de maatschappij.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×