De fracties willen dat niet vanaf 2025, maar vanaf nu bij ieder nieuwbouwproject gestreefd wordt naar de nieuwe percentages. (Foto: Pim van Delft)

Oegstgeest past woonvisie aan om te voldoen aan regionale afspraken

De gemeenteraad van Oegstgeest heeft zijn huidige woonvisie aangepast om te voldoen aan de nieuwe regionale afspraken. Het percentage sociale- en middeldure woningbouw bij nieuwe projecten gaat met tien procent omhoog om zo meer betaalbare woningen te kunnen realiseren.

Door deze aanpassing streeft de gemeente bij nieuwbouwprojecten naar minimaal dertig procent sociale woningbouw en vijfendertig procent voor middeninkomens. De gemeente past haar woonvisie aan vanwege de recent aangenomen nieuwe Regionale Woonagenda voor Holland Rijnland.

Periode
In het voorstel van het college werd aangegeven dat deze nieuwe percentages zouden gaan gelden voor de periode van 2025 tot en met 2030. De coalitiepartijen Hart voor Oegstgeest, Progressief Oegstgeest en D66 dienden voor de raadsvergadering een amendement in om deze tijdspanne uit de tekst te halen. De fracties willen dat niet vanaf 2025, maar vanaf nu bij ieder nieuwbouwproject gestreefd wordt naar deze nieuwe percentages.

“Om het doel van minimaal dertig procent sociale huur en vijfendertig procent middeldure huur te bereiken, is het noodzakelijk om anno nu, bij de start van het nadenken over nieuwbouwplannen, deze percentages mee te nemen”, zegt Hart voor Oegstgeest-raadslid Maarten van Tol. “Er zitten immers enkele jaren tussen de start van het nadenken over projecten en de realisatie daarvan.”

Wethouder Bus kon zich goed vinden in het amendement. “De intentie van het college wordt door het amendement duidelijker weer gegeven dan in het oorspronkelijke voorstel. Er kan op deze manier geen misverstand ontstaan dat we voor woningbouwprojecten die in ontwikkeling zijn, deze normen als uitgangspunt hanteren, ongeacht in welk jaar de eerste woningen  worden opgeleverd.” Het amendement werd door de raad aangenomen, alleen BVNL stemde tegen.

Moeizaam
De VVD-fractie van Oegstgeest is sceptisch over het besluit van de raad, maar stemde wel in met het raadsbesluit en het amendement van de coalitiepartijen. “We volgen op wat we hebben afgesproken, maar als je kijkt naar hoe moeizaam het nu al is om met deze percentages te bouwen, binnen de kaders die we in Oegstgeest hebben, dan gaat dertig en vijfendertig procent alleen maar lukken als je grotere bouwvolumes krijgt”, sprak VVD-raadslid Inge Oosterhuis. “Anders is het niet te bekostigen.”

Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×