De eerste e-taxi's bleken twintig jaar geleden in praktijk nog niet geschikt. De actieradius was te beperkt. (Foto: David Wielkens)

Bijzonder jubileum voor Taxi Wielkens

Deze week was er een bescheiden feestje bij Taxi Wielkens in Leiderdorp. Twintig jaar nadat eigenaar David Wielkens voor het eerst begon met een experiment met elektrische taxi’s, nam hij er nu twee echt in gebruik.

Vanaf het moment dat de voormalige biologiestudent David Wielkens in 1990 zijn taxibedrijf startte, probeerde hij al om dat zo milieubewust mogelijk te doen. In 2003 was hij dan ook het eerste taxibedrijf dat gebruik maakte van maar liefst drie elektrische taxi’s. “De bedoeling was goed, maar de wagens hadden een actieradius van maar 65 kilometer, dus dat werkte uiteindelijk toch niet”, blikt Wielkens terug op die tijd. “Met al die stadsritjes waren de accu’s na ongeveer anderhalf uur leeg en dan moesten ze weer drie uur opgeladen worden.”

In afwachting van elektrische voertuigen met voldoende bereik, koos Wielkens toen voor zo milieubewust mogelijk rijden op Groen Gas. “In het begin maakten we daarbij gebruik van gassen die vrijkwamen bij de rioolwaterzuiveringsinstallatie langs de Vliet”, herinnert Wielkens zich nog goed. “In samenwerking met Chris Verplancke, de directeur van het Stadsparkeerplan aan de Haagweg, hebben we in 2013 een biogas tankstation geopend op het terrein van het Stadsparkeerplan.”

De nieuwe e-taxi’s die nu in gebruik zijn genomen. (Foto: Emile van Aelst)

Wiekens bleef het elektrisch rijden in de gaten houden, waarbij twee facetten een belangrijke rol speelden. De wagen moest niet alleen een hoge actieradius hebben, maar het moest ook een echt luxe wagen zijn om de klanten goed en veilig te vervoeren. “Ik had destijds niet verwacht dat het nog zo lang zou duren voordat we elektrisch zouden kunnen gaan rijden.” Afgelopen week was het dan zover en werden de eerste twee elektrische personenauto’s geleverd. “Tegenwoordig hebben ze een actieradius van bijna vijfhonderd kilometer, dus nu is het ook zakelijk een goede investering.”

In november komen er nog drie personenbusjes bij. De bedoeling is dat in de toekomst alle wagens vervangen worden door elektrische modellen.

Duurzaamheid Economie Leiden Leiderdorp Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×