Werk in uitvoering, eerste fase vloerveld
Werk in uitvoering van de restauratie, de eerste fase van het vloerveld. (Foto: Henk Nijenhuis)

Gerestaureerde Oud-Hollandse keuken in Lakenhal onderwerp van 'College op Zondag'

De Oud-Hollandse keuken in Museum De Lakenhal is onlangs volledig gerestaureerd. Dit is één van de nog overgebleven stijlkamers die tussen 1878 en 1901 door Willem de Peyte in Museum De Lakenhal zijn ingericht. Op 5 november is de keuken het onderwerp van het maandelijkse ‘College op Zondag’ van het museum.

In het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Prosper de Jong, conservator kunstnijverheid, hoe de keuken aan het einde van de negentiende eeuw samen met nog vier andere stijlkamers een plek in het museum heeft gekregen. Stijlkamers, die steeds minder in de Nederlandse musea te vinden zijn, zijn veelal samengesteld uit onderdelen van verschillende interieurs en vormen dus meestal geen authentieke weergave van een kamer, atelier of bedrijfsruimte. De Jong: “Ook deze keuken is niet één op één vanuit een bestaand pand naar het museum overgebracht, maar is uit diverse interieurelementen opgebouwd.”

Cultuur071: Prosper de Jong over restauratie Oud-Hollandse keuken Lakenhal.

Een belangrijk aspect van de restauratie vormde de realisering van de tegelwanden. In de keuken zijn honderden tegels aangebracht, waarvan ongeveer 550 voorzien van een afbeelding. De Jong: “We hebben geprobeerd de tegels per wand zoveel mogelijk in samenhang te presenteren. Anders dan bij losse tegels ontstaan bij samengestelde tegelwanden motieven die voor verbinding zorgen met de aangrenzende tegels. Dat komt het beste tot zijn recht bij tegels uit één baksel, maar die zijn inmiddels zeldzaam.”

Olifanten
De voorstellingen op de tegels zijn heel divers, van toentertijd maatschappelijk relevante thema’s tot ambachten en van soldaten tot dieren. De Jong: “We hebben vijf tegeltjes met afbeeldingen van olifanten, misschien leuk om bij een bezoek aan de keuken te proberen die vijf te ontdekken.”

Prosper de Jong geeft, samen met Henk Nijenhuis die verantwoordelijk was voor de fysieke restauratie, op 5 november van 11.00 tot 12.30 uur een lezing over de keuken. Deze is dan ook te bezichtigen. De duo-lezing maakt onderdeel uit van de door Museum De Lakenhal georganiseerde ‘Colleges op Zondag’, die elke eerste zondag van de maand in het auditorium van het museum plaatsvinden.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×