Hans van Polanen met Gregory Page op het podium van de Qbus.
Hans van Polanen (links) met Gregory Page op het podium van de Qbus. (Foto: Carla Verzijden)

Hans van Polanen is al meer dan dertig jaar dé concertprogrammeur van Leiden

Al ruim drie decennia haalt Hans van Polanen musici van over de hele wereld naar Leiden. Samen met een groep vrijwilligers organiseert hij vrijwel wekelijks concerten in met name de Qbus en soms in de Nobel. Bij Cultuur071 vertelt hij hoe het hem lukte om in 1992 zijn eerst concert te programmeren en Eric Andersen naar Leiden te halen.

Geïnspireerd door de niet zo voor de hand liggende muzieksmaak van zijn broer, raakte Van Polanen al op jonge leeftijd geïnteresseerd in met name Amerikaanse muziek. Mede door zijn werkzaamheden als verhuurder van cd’s in zijn twee winkels aan het Levendaal groeide zijn kennis van en liefde voor muziek in met name het Americana-genre. Zijn geliefde artiesten, zeker de beginnende, waren in Nederland vrijwel onbekend en er vonden hier dan ook nauwelijks optredens plaats. Voor Van Polanen reden om dan maar zelf concerten te gaan organiseren.

Cultuur071: Hans van Polanen meer dan dertig jaar muziekprogrammeur (deel 1).

Stoned
In die ruim dertig jaar zijn tal van bijzondere zaken voorgevallen. Van Polanen: “Ik herinner me de Japanse band Osaka Monaurail. De bandleden eisten dat hun kostuums voordat ze het podium op gingen netjes gestreken zouden zijn. Zeven minuten voor de aanvang van het concert haastte mijn vrouw zich naar de zaal om nog snel de pakken van de heren te strijken. Een andere bizarre gebeurtenis was het optreden van de band Drive-by Truckers. Die gasten waren zo stoned dat het concert al na twintig minuten met ingrijpen van de politie werd beëindigd, waarna ze teruggingen naar het Ibis Hotel waar ze een behoorlijke chaos aanrichtten.”

Ook voor komende weken staan er weer diverse concerten op de agenda. Van Polanen zegt persoonlijk vooral uit te kijken naar het concert op 14 november van J.J. Thames en Luca Giordano, waarbij een Detroit powerhouse en een Italiaanse blues-virtuoos de krachten bundelen.

Cultuur071: Hans van Polanen meer dan dertig jaar muziekprogrammeur (deel 2).

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×