Koning Odysseus, door Theater Toverlei. (Foto's: Esther Veenstra)

Toverlei brengt klassiek epos over Odysseus als menselijk verhaal

Het is een klassiek verhaal: dankzij de list van Odysseus met het paard van Troje, komt er na tien jaar een einde aan de Trojaanse oorlog. Maar als Odysseus naar huis wil gaat het mis. Een Griekse god is boos op hem en stort hem van het ene ongeluk in het andere. Het verhaal van die terugreis vol tegenslagen zet Theater Toverlei nu op de planken, in de toneelversie van de bekroonde navertelling van Imme Dros.

In de voorstelling ziet men drie kanten van dit verhaal. Natuurlijk uitdagingen waar Odysseus op zijn reis voor komt te staan. Maar ook zijn bestemming, zijn koninkrijk, waar zijn vrouw de belagers van de troon aan het lijntje probeert te houden, terwijl ze niet zeker weet of Odysseus nog leeft. En ook de twistende goden die Odysseus steeds weer naar nieuwe plekken sturen.

De acteurs spelen zowel goden als mensen. “Je trekt een register open, als je een zo een Griekse god speelt”, vertelt voorzitter Minke Nauta bij Cultuur071. Acteur Mariette Groenewegen vult aan: “Als ik Poseidon speel probeer ik me ook in te beelden waarom zo’n god zo boos is, en dat kan ik me wel voorstellen: Odysseus heeft mijn zoon wat aangedaan.”

Theater Toverlei bestaat al decennia, maar de groep is heel divers, van 18 tot 80 jaar oud. “En dat mengt allemaal heel leuk”, zegt Groenewegen. “Je voelt je veilig in die groep om uit je comfortzone te gaan en echt iets neer te zetten.”

De voorstellingen van ‘Koning Odysseus’ zijn op 3 en 4 november en 10 en 11 om 20.00 uur en op 12 november 2023 om 14.00 uur in Theater de Sterrentuin, Van Diepeningenlaan 110A, Leiderdorp. Reserveren kan op www.toverlei.nl.

Minke Nauta en Mariette Groenewegen van Theater Toverlei vertellen over de voortelling Koning Odysseus bij Cultuur071.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×