Zoë van de Kerkhof wint de Grote Prijs van Gouda.
Zoë van de Kerkhof wint de Grote Prijs van Gouda. (Foto: Rob Radix)

Zoë van de Kerkhof wint grootste stadsdichterswedstrijd van het land met ode aan Leiden

De Leidse stadsdichter Zoë van de Kerkhof mag zich een jaar lang de ‘beste stadsdichter van Nederland’ noemen. Zondag won ze de Grote Prijs van Gouda bij het Groot Gouds Stadsdichters Gala, waaraan dertig stadsdichters uit het hele land meededen. Een dag later kan ze nog steeds niet geloven dat ze heeft gewonnen. “Ik ben flabbergasted.”

In 2022 deed Leidens vorige stadsdichter Marianne van Velzen nog mee. Zij werd toen knap derde. Dit jaar was het de beurt aan Van de Kerkhof, maar die was vlak van te voren nog helemaal niet met de wedstrijd bezig. “Ik was ziek geweest, had een schorre stem, het was heel erg druk. Ik dacht nog, dit wordt helemaal niks. Maar toen ik me eenmaal ging voorbereiden, kreeg ik er zin in en dacht ik: nu ga ik er ook echt voor.”

De wedstrijd begon met een voorronde waarin de dertig deelnemers allemaal drie minuten de tijd kregen om te dichten. Daar moest ook een stadsgedicht in voorgedragen worden. Van de Kerkhof bracht haar gedicht over Leiden als Europese hoofdstad van de wetenschap ten gehore en het gedicht dat ze onlangs maakte om mensen aan te moedigen hun huis te isoleren.

De jury onder leiding van Ronald Giphart koos negen stadsdichters die naar de volgende ronde mochten. Ook Van de Kerkhof zat daarbij. Daarna werd er in groepjes van drie tegen elkaar gestreden en mochten de winnaars daarvan het ‘uitvechten’ in de finale. In deze laatste twee rondes bepaalde het publiek van zo’n honderd aanwezigen wie er won.

Doorheen gesleept
“Het was superspannend”, vertelt Van de Kerkhof. “Zeker in de één na laatste ronde, toen ging ik gelijk op met een van de favorieten. Maar ik won en mocht door naar de finale.” Waar de Leidse stadsdichter in de tweede ronde nog koos voor een aantal komische gedichten om het publiek in te pakken, eindigde ze in de finale met een ode aan Leiden. “Leiden heeft mij er heel hard doorheen gesleept. Na afloop werd ook gezegd dat ik me met de ode aan Leiden echt op de kaart had gezet. Ik had nooit gedacht dat ik de finale zou halen en het is heel gaaf om dan zo met Leiden te eindigen.”

Van de Kerkhof is nog anderhalf jaar stadsdichter van Leiden en als het aan haar ligt, verdedigt ze haar titel volgend jaar. Mogelijk is dat dan in Leiden zelf, want de organisatie van de wedstrijd overweegt om de volgende editie in de Sleutelstad te houden.

Zoë van de Kerkhof wint de Grote Prijs van Gouda.

Het moment dat Zoë van de Kerkhof tot winnaar wordt uitgeroepen. (Foto: Rob Radix)

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×