Zes klimaatburgemeesters Leiden
De zes Leidse Klimaatburgemeesters. (Foto: PR)

Leidse ‘klimaatburgemeesters’ gaan stadsgenoten inspireren

Zes Leidenaren gaan in de stad aan de slag als klimaatburgemeester. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandag bij de start van de Nationale Klimaatweek bekendgemaakt. In totaal gaan in Nederland 245 klimaatburgemeesters aan de slag. Het idee is dat deze mensen inwoners inspireren om duurzamer en klimaatvriendelijker te leven.

“Een Klimaatburgemeester is in zijn of haar rol een inspiratiebron voor de buurt, een vereniging of voor collega’s”, aldus het ministerie. “Zij zetten zich in voor een beter klimaat in de omgeving waar zij wonen, zijn voorbeelden voor anderen en inspireren om bewuster te leven, minder CO2 uit te stoten of meer energie te besparen.”

In Leiden zet Peterlien Soels (57) zich bijvoorbeeld in voor een plantaardig voedingspatroon bij mensen. “Ik wil mensen inspireren hoe ze door plantaardig te eten kunnen bijdragen aan een klimaatgezonde wereld. Plantaardig eten is namelijk heel duurzaam. Hoe kun je stapjes maken naar een plantaardig voedingspatroon? Wat kun je dan nog wél eten? Wat zijn plantaardige eiwitten? Hoe voorkom je tekorten? Ik deel graag mijn ervaringen en geef heel veel tips.”

Katja Jordanova (50) zet zich al 10 jaar in voor een duurzamer en groener Leiden. “Van bijenhotels gemaakt van restjes hardhout, tot het vergroenen van perkjes rond bomen in de buurt.” Ze heeft ook twee speelplekken en zes parkeerplekken vergroend. “En ik ben ook betrokken bij het plaatsen van tachtig watertonnen.”

Maar er zijn nog veel meer manieren waarop de klimaatburgemeesters aan de slag kunnen. Bijvoorbeeld door het organiseren van een kledingruilbeurs of door met de buurt zonnepanelen in te kopen. De klimaatburgemeesters moeten een gezicht en een stem geven aan wat er leeft in de maatschappij. Waar verandering mogelijk is, laten ze op een positieve en enthousiasmerende manier zien hoe je dat zelf kunt doen.

De andere vier klimaatburgemeesters van Leiden zijn Maarten Stoffers, Nina Horstra, Chantal Spruit en Rosa van den Berg.

Nationale Klimaatweek
Het is de bedoeling dat de CO2- uitstoot in Nederland in 2030 met minstens 55 procent is gedaald, zodat Nederland in 2050 klimaatneutraal is. Volgens het ministerie kan dat doel alleen behaald worden als zowel overheid, bedrijven, organisaties en inwoners zich daar gezamenlijk voor inzetten. Daarom wil het ministerie tijdens de Nationale Klimaatweek extra aandacht voor klimaatbewuste initiatieven die georganiseerd worden door inwoners, bedrijven en gemeenten. Meer informatie over de Nationale Klimaatweek is te vinden op www.nkw2023.nl.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×