The Spectacle vormt symbolisch een nieuwe stadspoort voor Leiden. (Foto's: Emile van Aelst en video: Jelle Broekstra)

Leiden heeft een nieuwe stadspoort: The Spectacle ontsluit Stationsgebied

Leiden heeft een nieuwe stadspoort. Wethouder Fleur Spijker onthulde dinsdagmiddag een kunstwerk in de vorm van een kleurige toegangspoort, van de hand van Bas Oussoren. The Spectacle is uitgekozen door het Business Platform Schipholweg-Schuttersveld. Eerder was de poort te zien in de tentoonstelling Beelden in Leiden.

Sinds 2014 kiest het Business Platform ieder jaar een kunstwerk uit dat vanaf november een jaar lang op de hoek van het Schuttersveld en de Schipholweg mag staan. “Door herinrichting van de omgeving moesten we twee jaar overslaan, maar nu is deze plek weer verfraaid met een bijzonder kunstwerk”, vertelt Jolijn Kouwenhoven trots namens de lokale ondernemers.

Poort
Voor The Spectacle heeft Oussoren zich laten inspireren door de historische architectuur van Leiden. “Die is zo vertrouwd dat deze nauwelijks meer opvalt. De poort is een kolos van nagebootste steen, die op het eerste gezicht past in de architectuur van de stad, maar bij nadering enigszins misplaatst is”, legt hij uit.

Verwijzing
De titel van het werk is een verwijzing naar ‘La Société du spectacle’ van de Franse filosoof en filmmaker Guy Debord. Daarin beschrijft hij hoe wij als mens steeds verder verwijderd raken van de ‘echte en tastbare’ samenleving. Die ‘echte’ samenleving was het uitgangspunt voor Oussoren. Hij beschouwt zijn werk als een soort hedendaagse geschiedschrijving.

Het beeld blijft staan tot eind september 2024. Dan maakt hij plaats voor de kermis die ter gelegenheid van de viering van Leidens Ontzet op die plek wordt opgebouwd.

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×