een straat vol takken in Leiden
De ANWB adviseert mensen om thuis te werken. (Archieffoto: Robbert Beurse)

Storm Ciarán donderdag in Nederland: Code geel en advies om thuis te werken

Donderdag is het weer opletten geblazen als je naar buiten gaat: storm Ciarán komt naar Nederland. Weerinstituut KNMI heeft voor overdag code geel afgekondigd vanwege harde windstoten, die ook in deze regio voor overlast zullen zorgen. De ANWB adviseert mensen om thuis te werken.

Met name langs de kust zal het hard gaan waaien: daar worden windstoten van negentig tot honderd kilometer per uur verwacht. Landinwaarts is het iets minder, maar daar kan storm Ciarán met windstoten van 75 tot negentig kilometer per uur nog steeds voor hinder zorgen.

Voor Zuid-Holland is code geel afgegeven van donderdag 9.00 tot 15.00 uur, maar ook daarvoor kan het al hard waaien, waarschuwt weerman Huub Mizee. “Dat kan vervelend zijn tijdens de ochtendspits.” Met de regen lijkt het nog mee te vallen, al denkt Mizee dat het niet helemaal droog zal zijn. “Dus er is sowieso overlast voor het verkeer.”

Daarvoor waarschuwt ook de ANWB. De verkeersdienst adviseert mensen om donderdag thuis te werken vanwege de storm. Door sterke wind en regen kunnen er langere files dan normaal ontstaan. “‘Er gaan zeker files ontstaan”, verzekert de woordvoerder. De ANWB roept mensen daarom op om te kijken of ze kunnen thuiswerken en om de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

Wat de weerman van Omroep West opvalt voor deze storm, is dat er nog veel bladeren aan de bomen zitten. “De bladeren vallen later dan normaal. Dat komt doordat we een recordwarme september hebben gehad en in oktober was het weer ook lang nog zacht.” Nu de bomen meer blad hebben, kunnen ze meer wind vangen. “Daardoor is de kans groter dat ze takken verliezen.”

De storm heeft wel een klein voordeel: de wind komt uit zuidelijke richting. “Nu gaat de wind over het land en dan wordt het nog een beetje afgeremd.” Mogelijk zorgt de storm dus voor minder overlast dan wanneer de wind uit de westelijke richting komt. “Dan hebben meer gebieden er last van, omdat de wind dan over zee gaat en niet wordt afgeremd.”

Frankrijk en Spanje
In Frankrijk en Spanje is inmiddels zelfs code rood afgekondigd voor deze storm. En in Noord-Ierland, waar eerder al flinke overstromingen waren, maken ze zich ook zorgen. Moeten wij dat ook niet doen? “Wij zitten net aan de flank. Bij Frankrijk en Spanje komt het dichterbij dan bij ons”, legt de weerman uit. “En de Britse eilanden hebben al veel regenval gehad en daar komt nu nog meer bij, daarom is dat een probleem, maar daar is bij ons geen sprake van”, stelt de weerman gerust. “Voorlopig is code geel voor ons van belang.” En zo lijkt het ook te blijven.

Kustgebieden
Maar het gaat wel echt stormen, waarschuwt de weerman. “Je moet wel oppassen.” De kustgebieden zullen donderdag het langste last hebben van de storm. Daar worden ook in de loop van de avond nog harde windstoten verwacht, terwijl het in de rest van het land al minder hard zal waaien.

In de nacht naar vrijdag neemt de wind verder af. Volgens Mizee is er nog wel wat onzekerheid over de voorspellingen en is het daarom raadzaam om de komende dagen de weerberichten in de gaten te houden. “Het kan over zes uur weer anders zijn.”

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×