Het gebouw van Denksportcentrum Leiden bij het Diamantplein. (Foto: Chris de Waard)

Sportwethouder: geen plek voor denksportcentrum in Vlietzone

Sportwethouder Fleur Spijker gaat zich niet inzetten om alsnog een nieuwe plek te regelen voor het Denksportcentrum Leiden in de Vlietzone midden. Eerder was een locatie in beeld waar postduivenvereniging de Blauwkras al heel lang is gevestigd, maar voor die plek wordt nu onderzocht of een nieuw onderkomen voor de Leiden Road Runners Club (LRRC) daar kan komen.

Spijker stuurde onlangs een brief aan de gemeenteraad waarin de schreef dat de denksporters afzien van een plek langs de Voorschoterweg. Omdat het huidige Denksportcentrum Leiden aan de Robijnstraat door de gebruikers is opgeknapt is de noodzaak er niet meer. Bovendien ging een voorgenomen verkoop van het pand niet door. Het denksportcentrum is zelf eigenaar van het gebouw en dat biedt volgens Spijker ook kansen om op die plek nieuwbouw te plegen. “Met bijvoorbeeld op de begane grond een nieuw denksportcentrum met erboven woningen.” Die appartementen kunnen dan dienen als kostendrager voor de bouw van het nieuwe denksportcentrum. Het bestuur van Denksportcentrum Leiden denkt daar zelf overigens heel anders over.

Puzzel
In de Vlietzone Midden, zoals het gebied naast het nieuwe combizwembad en de ijshal heet, moet de gemeente een ingewikkelde puzzel zien te leggen. Er moet ruimte gevonden worden voor een nieuwe stadswerf die de werf op bedrijventerrein De Waard gaat vervangen, een bedrijventerrein en een onderstation. Dat is een nieuwe elektrische installatie van Liander voor  het hoogspanningsnet.

Tegelijkertijd moet Leiden alternatieve plekken vinden voor Jeugddorp Leiden, de LCKV en de Leiden Road Runners Club die er nu hun onderkomen of activiteiten hebben. Andere ‘bewoners’ van het gebied moeten zelf op zoek naar een alternatieve locatie.

Opkrassen
Spijker is nu in gesprek met het bestuur van de Blauwkras. Ze twijfelt of de duivenvereniging nog wel een lang leven is beschoren. “Het zijn toch veelal oudere leden. Duivensport wordt niet zoveel meer bedreven.” De wethouder hoopt op de Blauwkras-locatie een combinatie te kunnen maken met LRRC. De duivenclub hoeft dan misschien niet meteen op te krassen, maar zal de locatie dan moeten delen. Voor een denksportcentrum is dan geen plek meer en dat hoeft volgens Spijker ook niet meer. “andere clubs zitten echt omhoog, de denksporters hebben aangegeven nog wel vijf tot tien jaar voorruit te kunnen in hun huidige pand.”

LCKV
Nog voor het eind van het jaar wil Spijker een besluit ter goedkeuring aan de gemeenteraad voorleggen. Dan wordt ook duidelijk of de LCKV op de bestaande locatie in de Vlietzone kan blijven en wat er met Jeugddorp Leiden gaat gebeuren. Eerder werd al bekend dat een verhuizing naar het terrein van Leiden Atletiek werd onderzocht.

Nieuws


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×