Vanaf 2030 mogen waarschijnlijk alleen nog elektrisch aangedreven bootjes en sloepen in Leiden rondvaren. (Foto: Chris de Waard)

Leiden wil ook milieuzone op het water: dieselboten in de ban

De gemeente Leiden gaat toewerken naar een milieuzone voor het Leidse water. In 2030 moet het zover zijn. Zo’n zone betekent het einde voor bootjes die op fossiele brandstof varen.  Alleen elektrisch aangedreven vaartuigen en roeiboten zijn dan nog welkom op de Leidse singels en grachten.

Vanaf 2025 geldt er in Leiden ook zo’n milieuzone voor vervuilende bestelbusjes. Winkels in de Leidse binnenstad moeten dan bevoorraad worden met elektrische busjes.

“Op het water blijven naast elektrische bootjes en sloepen ook mensen die zelf peddelen natuurlijk welkom”, zegt Lianne Raat. Het raadslid van de Partij voor de Dieren lijkt veel steun te krijgen voor het voorstel dat volgende week in de gemeenteraad wordt besproken.

Lianne Raat van de PvdD Leiden over het voorstel om ook op het Leidse water een milieuzone in te voeren om vervuilende vaartuigen uit de stad te weren.

Verbod
Er wordt een gefaseerde aanpak voorgesteld. “Eerst geven we geen nieuwe ligplaatsvergunningen meer af voor boten die niet elektrisch worden aangedreven. Daarna trekken we ook de bestaande vergunningen in en in de derde fase volgt een verbod voor vervuilende bootjes om Leiden binnen te varen”, zegt Raat. De Partij voor de Dieren dient volgende week samen met D66 een voorstel van deze strekking in, en het lijkt erop dat dat voorstel het wel gaat halen. De partijen willen dat de maatregelen gaan gelden voor zowel pleziervaartuigen als voor rondvaartboten.

Peurbakkentocht
Het voorstel heeft vooralsnog geen gevolgen voor de politie te water of organisaties als de reddingsbrigade. “We hebben het over pleziervaartuigen en rondvaartboten, dus daar vallen deze organisaties niet onder. Maar we hebben natuurlijk wel het liefst dat ook de politie elektrisch gaat varen”, zegt Raat. De Peurbakkentocht valt wel onder de nieuwe regels als die worden aangenomen.

 

Duurzaamheid Leiden Politiek Uitstootvrije zone Leids water


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×