Bij Old School werd woensdag Vloed gelanceerd. (Video: Jelle Broekstra en Jan Frensen)

Project Vloed nodigt uit na te denken over de relatie tussen mens en water

In Old School tegenover de Leidse Pieterskerk is woensdag het project Vloed gelanceerd. Een videovertoning op de ramen van het pand en een voordracht van Tessa de Swart vormen de aftrap van een periode waarin door kunstenaars en denkers wordt gereflecteerd op de relatie tussen mens en de zee. “We hopen dat mensen gaan nadenken over hun relatie met water”, zegt kunstenaar Gideon Roggeveen.

Door het veranderende klimaat speelt water en specifiek de strijd tegen het water de komende jaren een steeds grotere rol. “We willen ook dat mensen daarover na gaan denken”, zegt Anika van de Wijngaard, een van de initiatiefnemers van het project. “Maar eigenlijk willen we het breder trekken en ruimte bieden aan kunstenaars, wetenschappers en filosofen om na te denken over water en de rol die het heeft in de levens van mensen.”

Hiervoor worden de komende maanden lezingen, bijeenkomsten en opvoeringen van theatermakers gehouden. Het project loopt tot februari, wanneer er als afsluiting een lezingenreeks van Studium Generale wordt gehouden.

Karnemelk
De video die woensdag op het gebouw werd geprojecteerd is een werk van Gideon Roggeveen, Jos Agasi en Roos-Marijn Kinkel en werd eerder tijdens de Nacht van Ontdekkingen ook al eens vertoond. Het kwam op een bijzondere manier tot stand. “Je kunt natuurlijk niet zomaar op glas projecteren”, zegt Roggeveen. “Daarom hebben we met verfrollers de ramen ingesmeerd met een mengsel van yoghurt en karnemelk.”

De beelden zijn gemaakt door Agasi, die ze maakte op een strand op IJsland. “Het zwarte zand in combinatie met het water geeft een mooi contrast”, zegt Roggeveen. De komende weken wordt het werk nog enige malen afgespeeld.

Werken
De komende maand worden in Old School werken vertoond van onder meer Tessa de Swart en Studio Wantij. Langskomen is mogelijk tot en met 25 november op vrijdagen tussen 19.00 en 21.00 uur en op zaterdagen van 12.00-17.00 uur. De andere activiteiten zijn te vinden op de website van het project. 

 

 

Cultuur Duurzaamheid Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×