Het Volkshuis aan de Apothekersdijk
Het Leidse Volkshuis aan de Apothekersdijk. (Foto: Chris de Waard)

Raad wil plan voor invulling Volkshuis na vertrek BplusC

De Leidse gemeenteraad wil op tijd duidelijkheid over de invulling van het Leidse Volkshuis dat per 1-1-2025 door BplusC wordt verlaten. De PvdA Leiden zwengelt die discussie nu alvast aan en ook wethouder Yvonne van Delft (cultuur) wil graag snel duidelijkheid over de toekomstige invulling van het statige pand aan de Apothekersdijk.

“Het zou mooi zijn om gebruikers voor het pand te zoeken die het weer invullen zoals het ooit is bedoeld”, zegt PvdA-voorman Marc Newsome. “Echt weer een huis van het volk. Met onder andere een buurthuisfunctie bijvoorbeeld.” Het laatste dat Newsome wil is dat het pand verkocht zou worden. “Dat moeten we echt voorkomen.” Het wil dan ook dat de gemeenteraad het laatste woord krijgt, mocht de gemeente geen nieuwe gebruiker of gebruikers kunnen vinden.

De PvdA Leiden wil in elk geval voorkomen dat het Leidse Volkshuis wordt verkocht.

Partijen
Van Delft is daar op zich niet bang voor, hoewel het best kort dag is. Over ruim een jaar komt het pand al leeg te staan. “Maar er hebben zich al meerdere partijen gemeld.” De wethouder ziet het liefst dat een organisatie die al door de gemeente wordt ondersteund, gebruik gaat maken van het pand. “Of meerdere gebruikers, maar ik ben wel echt op zoek naar één huurder. Er moet bijvoorbeeld ook een receptiefunctie in het gebouw blijven. Dat gaan we als gemeente niet doen en met allemaal kleinere losse huurders is dat ook lastig.”

Cultuurwethouder Yvonne van Delft gaat op zoek naar een nieuwe huurder voor het Leidse Volkshuis. Liefst een organisatie die al door de gemeente wordt ondersteund.

Verkocht
Van Delft wil in principe ook niet dat het pand verkocht wordt, maar als er geen goede invulling wordt gevonden, is dat wat haar betreft wel een optie. “Maar een ontwikkelaar die er appartementen in wil maken komt niet in aanmerking. Dat laat de bestemming ook helemaal niet toe.”

Cultuur Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×