Secretaris Martine Leeuwis van de werkgroep DPRA en wethouder Hubert Schokker ondertekenen de rijksbijdrage. (Foto: Gemeente Voorschoten)

Voorschoten krijgt rijksbijdrage bij klimaatbestendig maken Adegeest

De Voorschotense wethouder Schokker heeft afgelopen week zijn handtekening gezet onder de afspraken met het rijk voor een bijdrage aan klimaat adaptieve maatregelen in de wijk Adegeest.

Met de subsidie die vanuit de regeling Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie (DPRA) is toegekend gaat gemeente Voorschoten aan de slag om de wijk toekomst- en klimaatbestendig te maken.

Nadat Vlietwijk in 2017 integraal werd opgeknapt, is het nu de beurt aan Adegeest. Met hulp van de subsidie pakt de gemeente Voorschoten in 2024 de riolering in Adegeest grootschalig aan. Schokker: “Op dit moment ligt er in Adegeest een gemengd riool. Dat betekent dat regenwater in hetzelfde riool terechtkomt als het afvalwater uit woningen. We gaan een buizensysteem aanleggen dat ervoor zorgt dat regen, sneeuw en hagel naar een sloot, vijver of glooiing kan stromen en dat alleen het afvalwater uit woningen in het riool terechtkomt.”

Naast de aanpassingen aan de riolering, wordt de hele wijk opgeknapt. “We planten extra groen en bomen. Ook passen we grasbetonstenen toe in parkeerterreinen en -stroken, zodat het water beter infiltreert en de riolering en het oppervlaktewater ontlast worden”, zegt Schokker. De gemeente legt ook Water Afvoer Drainage en Infiltratieplekken (wadi’s) aan om regenwater op te vangen. Deze worden gekoppeld aan een apart riool om het overtollige water dat in de ondergrond terechtkomt af te voeren.

In tijden van droogte zorgt dit infiltratieriool voor de aanvoer van water om ergere droogte te voorkomen. Schokker: “Al deze maatregelen zorgen ervoor dat we beter voorbereid zijn op een toekomst waarbij extreme neerslag én extreme droogte en hitte helaas steeds vaker zullen voorkomen.”

Adegeest
Meer informatie over het groot onderhoud in de wijk Adegeest staat op www.voorschoten.nl/adegeest. Algemene informatie over het klimaatadaptiebeleid op www.voorschoten.nl/visie-op-energie-en-klimaat.

Duurzaamheid Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×