In de Chopinlaan wordt een tijdelijke 'knip' gerealiseerd. (Foto: Voorschotense Krant)

Miljoenenproject Adegeest in Voorschoten gaat door met tijdelijke afsluitingen

Het is voor wat betreft investeringen het grootste project ooit: 20,5 miljoen euro gaat de herinrichting van de wijk Adegeest kosten. De gemeenteraad stemde gisteravond unaniem in met het plan, maar over de twee ‘knippen’ (afsluiting voor autoverkeer) in de Chopinlaan en de Berliozlaan waren de raadsleden flink verdeeld. Gekozen werd voor een tussenoplossing: er komen twee tijdelijke ‘knippen’ die na twee jaar worden geëvalueerd en eventueel weggehaald kunnen worden.

Na het grootste participatietraject dat Voorschoten kende, bleek dat er onder de inwoners van de wijk veel weerstand tegen de ‘knippen’ bestaat. Ruim 220 ingezonden brieven pleitten voor afschaffing.

Aanleiding voor de herinrichting is de vervanging van het zestig jaar oude riool in de wijk. De gemeente wil tegelijkertijd de wijk opnieuw inrichten. De reden voor de twee knippen zijn volgens het college veiligheid en verbinding van groen. De knip in de Chopinlaan komt tussen twee velden waar kinderen uit de buurt spelen. De weg verdwijnt niet maar wordt een fietspad. Autoverkeer moet omrijden.

Omwonenden vrezen verkeersoverlast. Een deel van de raad ging daarin mee. VVD, Voorschoten Lokaal en de SP waren ook voor afschaffing. “Dit is schijnveiligheid, nut en noodzaak is niet aangetoond en de maatregelen worden niet onderbouwd. Tegelijkertijd is er weinig draagvlak”, stelde VVD’er Bart Lavrijsen. “Dit is een verslechtering van de situatie”, vond voorman Erik Maasen van de SP.

CDA en GroenLinks waren voorstander. “De wijk is ingericht volgens het STOMP-principe, dat betekent dat voetgangers voorgaan, daarna fietsers en pas aan het eind de auto. En dat was ook de bedoeling”, zei Corina Ilic van GroenLinks.

D66 twijfelde en overlegde nog tijdens een schorsing. “Er zijn goede argumenten voor en tegen te noemen”, zei fractievoorzitter Jolien Schroot. “Voor ons is het STOMP-principe leidend.” Ook PvdA’er Arnold Posthuma wist niet wat hij ervan moest denken. “Hoe weeg je de juiste belangen af en wat heeft afschaffing voor invloed op het totale project?”

VVD-raadslid Bart Lavrijsen in gesprek met Marjolein Altena over de plannen voor Adegeest.

Wethouder Schokker bleef achter het project staan. “Wij gaan uit van de deskundigen die ons verzekerd hebben dat dit plan de veiligheid in de wijk bevordert.” Hij benadrukte dat de knippen maar een klein onderdeel van het volledige plan is. Afschaffen heeft verder geen invloed.

Het amendement om de knippen af te schaffen werd uiteindelijk met 11 stemmen tegen 10 voor, verworpen. De raad nam wel een amendement van VVD en Voorschoten Lokaal aan om de ‘knippen’ zo aan te leggen dat deze weer verwijderd kunnen worden. Dat betekent dat er tegels worden gelegd in plaats van asfalt.

De aanwezige bewoners waren teleurgesteld. Zij gaven aan later met een reactie te komen.

Volgens planning starten de eerste werkzaamheden in de wijk in mei/juni. Het project wordt in vier fases aangepakt en gaat vier jaar duren. “Het ligt in de bedoeling dat in 2025 de knippen worden neergelegd, in 2027 wordt dan geëvalueerd”, aldus Schokker. “Maar ik hoop echt dat de bewoners het een goede kans geven.”

De inrichting van het Sportpark is nog niet zeker. Voetbalvereniging Voorschoten97 heeft bezwaar gemaakt omdat dit niet past in de plannen voor de nieuwe kleedkamers. Er was geen mogelijkheid om voor de raadsvergadering met het bestuur van de vereniging te praten”, aldus Schokker. “Maar dat gaat op korte termijn wel gebeuren.”

Het participatietraject gaat overigens door. “Zeker nu de werkzaamheden gaan starten, wat flink overlast geeft, is het belangrijk bewoners op de hoogte te houden.”

Wethouder Schokker in gesprek met Marjolein Altena over de plannen.

 

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×