Zoë van de Kerkhof werd ook uitgeroepen tot beste stadsdichter van Nederland. (Foto: Rob Radix)

Stadsdichter Zoë van de Kerkhof kijkt terug: eerste helft zit er op

Zoë van de Kerkhof werd in april 2022 verkozen tot stadsdichter van Leiden. Een functie die ze drie jaar lang mag vervullen en die ze onlangs bekroond zag met de eerste prijs voor de beste stadsdichter van Nederland. Nu de zittingsperiode halverwege is, kijkt Van de Kerkhof bij Cultuur071 terug op de afgelopen anderhalf jaar.

Oxford
Van de Kerkhof noemt het hard werken als stadsdichter. “Het kost heel veel tijd, zoveel dat ik er mijn baan als docent voor heb opgegeven. Maar het is ook ontzettend boeiend, je ontmoet allerlei mensen en komt op locaties waar ik anders nooit zou komen.” Van de Kerkhof herinnert zich het bezoek aan de Lord Mayor van Oxford, die ze al vrij snel na haar aanstelling als stadsdichter mocht ontmoeten en waar ze een Engelstalig gedicht heeft voorgedragen. Ze noemt ook haar voordracht van vorige week voor de nabestaanden van personen die na hun overlijden hun lichaam ter beschikking van de wetenschap hebben gesteld. “Als je dan in zo’n zaal je gedicht voordraagt voelt dat best wel bijzonder. Ik werd er ook echt door geraakt. Dat had ik ook toen ik een gedicht in het kader van Keti Koti over het slavernijverleden mocht voordragen.”

Winnaar
Het hoogtepunt in haar carrière vond zonder twijfel vorige week zondag plaats toen Van de Kerkhof in Gouda werd verkozen tot de beste stadsdichter van Nederland. “Ik had het echt niet verwacht, had in eerst instantie ook eigenlijk helemaal geen zin in die competitie. Ik was ziek geweest, mijn zoontje was jarig en ik had het hartstikke druk gehad. Ik dacht dat wordt helemaal niets. Maar op die zondag voelde ik me een stuk fitter en dacht nu ga ik er ook helemaal voor.” Van de Kerkhof is er best trots op dat ze in een competitie met dertig stadsdichters uit heel Nederland door de jury, onder voorzitterschap van Ronald Giphart, tot de finaleronde werd toegelaten en vervolgens door het publiek tot winnaar werd verkozen.


Zoë van de Kerkhof blikt in Cultuur071 terug op haar eerste anderhalf jaar als stadsdichter.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×