Fred Martijn in zijn café Pomerans. (Foto: Gerry van Bakel)

Eeuwfeest Leidse Biljartbond sluitstuk voor voorzitter Fred Martijn

Biljart is voor cafébaas Fred Martijn veel meer dan een kroegspelletje. “Het is veel meer dan dat, je moet er echt rustig onder blijven.” Vijfendertig jaar geleden werd hij voorzitter van de Leidse Biljartbond. Met 100 jaar op de teller is het tijd het stokje over te dragen.

Zelf speelt hij naar eigen zeggen al jaren geen biljart meer. Dat spelletje laat Fred Martijn aan zijn vrouw Joke over die het goed doet, zoals Martijn het omschrijft. Als hij in januari niet meer verantwoordelijk is voor de bond, kan hij zich helemaal wijden aan zijn taak als toeschouwer en steunpilaar. “Ze speelt nu een paar toernooien om zich te plaatsen voor het NK. Ik heb al wel een hotel geboekt voor dat weekend.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Fred Martijn over eeuwfeest Leidse Biljartbond.

Ook is voor het NK-weekend de vervanging achter de bar al geregeld in Café De Pomerans, dat Fred en Joke Martijn samen runnen. De biljarttafel achterin domineert het hele café. En dan is dit nog een klein exemplaar. Voor Joke Martijn niet het juiste formaat om al haar trainingen voor het driebanden op te doen. “Een grote biljarttafel past hier echt niet”, zegt Martijn. “Zelfs deze is voor de zaterdagavond te groot.”

Boterham
Maar wegdoen is geen optie. “Doordeweeks verdien ik er mijn boterham mee”, zegt Martijn. “Vroeger telde Leiden wel tachtig cafés met biljart. Nu zijn alleen Decima, Pomerans, Brandewijn en de Spijkerbak.” Toen hij 35 jaar geleden voorzitter werd van de Leidse Biljartbond waren er nog 450 leden. Maar dat aantal daalt gestaag. “Mensen vinden biljarten nog steeds leuk. Maar de meeste café-eigenaren willen geen biljarttafel meer in hun zaak.”

De Leidse Biljartbond organiseert met zo’n tien biljartcafés in de Leidse regio een aantal competities. “Onze Leidse spelers klagen wel eens als ze wat verder moeten rijden. Maar ik zeg altijd: die lui uit Katwijk en Stompwijk moeten dat elke week.”

Slippers
Aansluiting bij de koninklijke biljartbond is er nooit van gekomen. “Twintig jaar geleden zijn ze wel eens komen kijken. We hadden toen nog een eigen bondskantoortje aan het Jacques Urlusplantsoen. We hebben ons clubblad laten zien. Maar die man zei: je kunt je beter niet aansluiten. Dan moet je veel meer contributie gaan vragen. En het grootste struikelblok voor onze leden zouden de kledingvoorschriften zijn. helemaal in het zwart tot aan de sokken toe. Terwijl ze hier het liefst in korte broek en op slippers komen biljarten.”

Toespraak
Op zaterdagavond 18 november is er een feestavond voor alle leden en hun partner. “Ik heb 150 kaarten uitgedeeld. Er zullen wat toespraken zijn en verder is het dansen en een lekker biertje drinken.” Zijn eigen speech heeft Martijn nog niet klaar. Hij weet niet zo goed wat hij moet kiezen uit alles wat er in de laatste 35 jaar is gebeurd. Maar het is wel zijn laatste kunstje voor de bond. “Het is mooi geweest. Ik heb een nieuwe voorzitter gevonden en een nieuwe penningmeester en straks draag ik het allemaal aan hen over. Tijd voor andere dingen.”

 

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×