Theater Ins Blau vroeg en kreeg vorig jaar extra gedl om het personeel beter te kunnen belonen. (Foto: Chris de Waard)

Leiden werkt toe naar uitbreiding fair pay in cultuursector

Stapsgewijs toewerken naar een eerlijk loon voor iedereen in de Leidse cultuursector. Dat is wat cultuurwethouder Van Delft het liefste zou willen. “Maar het kan niet. Daar hebben we echt de middelen niet voor”, zegt ze na afloop van een discussie in de raadscommissie tijdens de begrotingsbehandeling.

“Het gebeurt nog te vaak dat mensen komen opdraven voor een bord nasi, zoals we dat in de raad wel eens hebben genoemd. We hebben nu in kaart gebracht wat erbij komt kijken, als je iedereen normaal wilt betalen. Voor de grote culturele instellingen hebben we het inmiddels geregeld. Hogere salarissen en pensioenregelingen. Maar voor de kleinere lukt dat nog niet.”

Leiden zit met een aantal andere gemeenten in een werkgroep met het ministerie om hier een oplossing voor te vinden. “Het rijk heeft de discussie rond fair pay zoals het wordt genoemd, aangezwengeld. Daar ben ik op zich heel blij mee, maar dan moeten ze ook financieel helpen. Als we van het rijk geld ontvangen voor cultuur, dan horen daar ook de middelen voor fair pay bij.”

Cultuurwethouder Yvonne van Delft hoopt op termijn dat het rijk extra geld beschikbaar stelt, om zo meer mensen in de culturele sector van een hoger loon te voorzien.

Minder makers
Van Delft realiseert zich dat de gemeente nooit zal kunnen voldoen aan de vraag om extra middelen voor de cultuursector. “Die is namelijk enorm. We zullen keuzes moeten maken als er niet meer geld beschikbaar komt. Je moet een culturele basisinfrastructuur hebben. Een bibliotheek, een schouwburg, een vlakkevloertheater”, zo soms ze op. “Dus als er niet meer middelen beschikbaar komen, moeten we bijvoorbeeld minder makers ondersteunen en die dan meer betalen.”

Cultuur Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×