Elektrisch baggeren in de Langeraarse plassen. (Foto: Hoogheemraadschap van Rijnland)

Hoogheemraadschap van Rijnland derde op lijst meest duurzame opdrachtgevers

Het Hoogheemraadschap van Rijnland staat op nummer drie van de top 25 van meest duurzame opdrachtgevers. Het is het hoogst genoteerde waterschap op deze lijst van Stichting Aanbestedingsinstituut Bouw & Infra, een initiatief van branchevereniging Bouwend Nederland. Van de twintig aanbestedingen in 2021 en 2022 zijn er negentien duurzaam gegund, zo laat Rijnland weten.

Het gaat daarbij om het op duurzame wijze laten uitvoeren van werkzaamheden als baggeren, het verbeteren van dijken en het bouwen van gemalen en zuiveringen. Andere opdrachten betreffen maaien en het schoonhouden van sloten en plassen. De opdrachtnemers zijn veelal aannemers in de grond-, weg- en waterbouw, installateurs en loonbedrijven.

“Bij baggeren wordt bijvoorbeeld zoveel mogelijk gegund op basis van uitstootloos werken. Dit betekent in de praktijk dat ondernemers niet meer met dieselmaterieel aan de slag gaan maar met elektrische of waterstofoplossingen komen”, zegt woordvoerder Marlies Goldenberg van het Hoogheemraadschap van Rijnland.

“Bij het slaan van damwanden voor een dijkversterking gunnen wij de opdracht aan een partij die de meest duurzame stalen damwand kan aanbieden. Het maakt namelijk nogal verschil of een damwand aan de andere kant van de wereld is gemaakt en hierheen moet worden getransporteerd, of dat deze lokaal in de buurt is geproduceerd van gerecycled materiaal.”

Noord-Brabant
Op de eerste plaats in de top 25 van meest duurzame opdrachtgevers staat de provincie Noord-Brabant, op plaats twee staat de provincie Utrecht. Naast Rijnland zijn er drie andere waterschappen op de lijst te vinden: De Dommel (plaats 12), Hollandse Delta (plaats 17), Hunze en Aa’s (plaats 22).

Het Aanbestedingsinstituut Bouw en Infra is een initiatief van Bouwend Nederland, de vereniging van bouw- en infrastructuurbedrijven. Het instituut opereert als een onafhankelijke stichting voor de gehele branche. Het is dit jaar voor de vijfde keer dat het een ranglijst uitbrengt ‘van aanbestedende diensten die waardevolle innovaties aanjagen door marktpartijen uit te dagen op duurzaamheid’.

 

Duurzaamheid Economie Leiden Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×