In Zuid-Holland gaat de motorrijtuigenbelasting volgend jaar omhoog. (Foto: Chris de Waard)

Provincie Zuid-Holland verhoogt motorrijtuigenbelasting

De provincie Zuid-Holland verhoogt met ingang van 2024 de motorrijtuigenbelasting. Provinciale Staten ging woensdagnacht akkoord met de verhoging die de provincie zo’n 11,8 miljoen euro per jaar extra gaat opleveren. Volgens het college van Gedeputeerde Staten gaat het slechts om een indexering en stijgt de belasting alleen mee met de inflatie.

Bovenop de landelijke wegenbelasting mogen provincies nog extra belasting heffen. Dat heet de opcenten. Provinciale Staten heeft ingestemd met een verhoging van 95,7 naar 98,7 opcenten. Zuid-Holland wordt daarmee de provincie met de hoogste motorrijtuigenbelasting. In Zuid-Holland staan ruim 1,6 miljoen auto’s geregistreerd en bijna 135.000 motoren. Elektrische auto’s zijn ook volgend jaar nog vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

In totaal ontvangt de provincie volgend jaar bijna 390 miljoen euro aan motorrijtuigenbelasting. Dat bedrag vormt bijna de helft van de inkomsten van de provincie. Dit jaar zijn Zuid-Holland en Groningen de provincies met de hoogste opcenten (95,7). In Groningen heeft de nieuwe coalitie besloten de opcenten de komende vier jaar te bevriezen. In Zuid-Holland gaat de belastingheffing voor bezitters van benzine- en dieselauto’s en motoreigenaren dus wel omhoog.

Oppositiepartijen PVV, JA21 en Forum voor Democratie dienden bij de behandeling van de begroting een wijzigingsvoorstel in waarin het provinciebestuur werd opgedragen de provinciale opcenten niet te verhogen. Dat voorstel werd verworpen.

Leiden Maatschappij Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×