De Leidse gemeenteraad vergaderde donderdag tot diep in de nacht over de begroting. (Foto: Chris de Waard)
De Leidse gemeenteraad vergaderde donderdag tot diep in de nacht over de begroting. (Foto: Chris de Waard)

Ruime raadsmeerderheid steunt Leidse begroting

Ondanks de tegenstemmen van Partij Sleutelstad (PS), de SP en de VVD is de Leidse meerjarenbegroting afgelopen nacht door een ruime raadsmeerderheid aangenomen. Dat gebeurde na een vele uren durende discussie over een veertigtal wijzigingsvoorstellen. Wethouder Ashley North is na afloop blij met de brede steun. “Ik vind het wel jammer dat de SP tegenstemde, want volgens mij scheelde dat niet veel.

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen kondigde aan het begin van de vergadering, die om 16.00 uur begon, al aan dat zijn fractie vrijwel zeker tegen ging stemmen. “Maar we zijn nog op het rechte pad te krijgen”, voegde hij daaraan toe. Daarvoor was dan wel nodig dat de wijzigingsvoorstellen die de partij deed aangenomen zouden worden en dat gebeurde op één belangrijk punt niet. De SP wilde meer geld voor het sociaal domein en dat kwam er niet.

De VVD stemde vooral tegen, omdat de partij vindt dat Leiden veel te veel schulden aangaat. “Bijna een miljard euro en er is ook geen plafond in zicht. Kan het ook twee miljard worden?” vraagt fractievoorzitter Maarten de Crom zich vertwijfeld af. Een duidelijk antwoord op die vraag kwam er niet. Of eigenlijk wel, want North wil helemaal geen schuldenplafond. Ook niet van twee miljard. “Dat zou namelijk betekenen dat we als politiek de beslissingen overlaten aan de ambtenaren. Maar we zijn een democratie en geen autocratie.”

VVD-fractievoorzitter Maarten de Crom stemde met zijn fractie tegen de begroting van het college. Hij vindt dat Leiden zich veel te diep in de schulden steekt. “Dat gaat een keer mis.”

Wethouder North van financiën is blij met de brede steun in de raad voor de gemeentebegroting. Hij maakt zich vooralsnog totaal geen zorgen om de schuldpositie van Leiden. Die bedraagt bijna een miljard euro, maar Leiden kan de kosten daarvan betalen en alle plannen uitvoeren. Ook is de begroting voor de hele periode 2024 tot en met 2027 sluitend. Iets wat maar weinig gemeenten kunnen zeggen.

North erkent dat Leiden een veel hogere schuld heeft dan vergelijkbare steden, maar stelt daar tegenover dat de stad veel verder is met de voorbereidingen op zaken als klimaatverandering. “Ik ben er echt trots op dat veel gemeenten bij ons komen kijken hoe we dat doen.” Dat daarvoor de lasten stijgen klopt volgens hem wel. “We betalen het met z’n allen, maar daar krijg je ook veel voor terug.”

Het kon de VVD niet overtuigen en dus stemden de liberalen tegen de begroting. Net als de PS. Raadslid Famke Güler nam de honneurs waar voor fractievoorzitter Thijs Vos die ziek in bed lag. “Alle lokale lasten worden omhoog gegooid en er wordt twee miljoen bezuinigd op zorg- en armoedebeleid om de prestigeprojecten van het college mogelijk te maken. We stemmen daarom tegen.”

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×