Nico van der Meel, hier met Camerata Trajectina.
Nico van der Meel, hier met Camerata Trajectina. (Collage: Camerata Trajectina)

Nico van der Meel geeft herdenkingsconcert en 'taalproeverij'

Een wereldpremière, liefdesliederen, een eerbetoon aan een beroemde componist, een dichter die zijn toegankelijke poëzie voordraagt. Het komt allemaal voor in de twee concerten die dirigent en zanger Nico van der Meel op 17 en 19 november in Leiden geeft.

Van der Meel werd internationaal beroemd als zanger van de evangelistenpartij in de MatthäusPassion. Maar de Leidenaar heeft meer noten op zijn zang. De twee concerten in Leiden zijn dan ook behoorlijk verschillend.

400 jaar William Byrd
Zondagmiddag 19 november staat Van der Meel in de Hooglandse kerk met zijn William Byrd Vocaal Ensemble. Voor het eerst in de meer dan veertig jaar zingt dit Leidse koor een compleet William Byrd programma: ‘Byrd zingt Byrd’. Een groot concert ter ere van 400 jaar William Byrd, met bekende en juist ook minder bekende werken van deze invloedrijke 16e-eeuwse Engelse componist.

Het concert bevat een wereldpremière: Van der Meel vroeg de in Nederland wonende componist Alfred Momotenko een werk te schrijven ter ere van Byrd. “Dat werk reageert op het lied ‘In felix ego’ dat William Byrd schreef op een tekst van een man die voor zijn idealen op kwam”, vertelt Van der Meel. “Dat vasthouden aan je geloof in de tijd dat je er voor op het schavot kon komen, heeft Momotenko geïnspireerd tot het nieuwe werk.” Het concert bevat monumentaal werk zoals de vijfstemmige mis van Byrd, en eindigt feestelijk met een aantal wereldlijke liederen die hij ook schreef.

Mix van oud en nieuw
Vrijdagavond 17 november zingt Van der Meel zelf met Wendy Roobol en Camerata Trajectina het programma ‘Een taalproeverij met Ingmar Heytze’ in de Leidse Salon aan de Hooglandsekerkgracht. Heytze draagt die avond gedichten voor. En Van der Meel zingt een cyclus van Heytzes gedichten op de toegankelijke muziek van de Willem Wander van Nieuwkerk. Van Nieuwkerk paste zijn eigentijdse muziek speciaal aan voor de 17e-eeuwse instrumenten van Camerata Trajectina: blokfluit, harp, luit en gamba. Voor de verandering spelen die vrijdag eens swingende muziek.

Die mix van oud en nieuw kenmerkt het hele programma, waarin ook 17e-eeuwse liederen van Brederode en P.C.Hooft op het programma staan. En dat werkt goed. “De gedichten van Hooft zijn heel menselijk”, vertelt Van der Meel bij Cultuur071. En nadat hij het lied in het programma heeft voorgezongen vat hij de tekst samen: “Dit is dus ‘kom uit je bedstee mijn liefste’.” En ook een lied van Brederode dat hij voorzingt gaat gewoon over een man die in een kroeg zit en baalt dat zijn liefje met een ander is. Kortom een gevarieerd programma.

Cultuur071: Nico van der Meel zingt Hooft en Brederode, draagt een gedicht van Ingmar Heytze voor uit het programma ‘Een taalproeverij met Ingmar Heytze’ en vertelt over het herdenkingsconcert ‘Byrd zingt Byrd’ van het William Byrd Vocaal Ensemble.

 

Cultuur Leiden Nieuws


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×