Sjaak en Barbera van de Geijn temidden van de paarden op De Tuin van de Smid.
Sjaak en Barbera van de Geijn temidden van de paarden op De Tuin van de Smid. (Foto's: Gerry van Bakel)

Einde tijdperk Tuin van de Smid: 'Het is gelukt Leiden naar de polder te krijgen'

De Tuin van de Smid als groene theetuin blijft bestaan, inclusief de paarden, schapen en de iconische varkens. Maar de smid zelf en zijn vrouw nemen afscheid. “We komen straks graag terug om samen koffie te drinken en de paarden de knuffelen”,  zeggen Sjaak en Barbera van de Geijn, die ruim tien jaar de scepter zwaaiden in de polder.

Ze zien het zelf als een goed moment om  te stoppen. Op het hoogtepunt, als er ook nog ruimte is om meer te gaan ondernemen in en rondom het theehuis Tuin van de Smid, dat zoveel meer is. “Je hebt het groen, de dieren, de hele polder”, zegt de voormalige smid Sjaak van de Geijn. Zijn vrouw Barbera vult aan: “Je staat 24/7 aan, altijd bedacht op een telefoontje, het alarm dat af kan gaan. Het heeft veel van ons gevergd.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Sjaak en Barbera van de Geijn over het afscheid van hun Tuin van de Smid in polderpark Cronesteyn.

Elf jaar geleden begon de droom in de polder met het ondertekenen van een huurcontract met de gemeente. Vier jaar later zou het echtpaar Van de Geijn het terrein aankopen. “We waren heel naïef”, zegt Barbera, “We hadden geen idee. Ik dacht dat ik de ochtend zou doen en Sjaak de middag. En dat we zo samen het zouden redden. Maar ik heb in die tien jaar heel veel geleerd.”

Varkens
In die jaren werd er van alles verbouwd en kwamen er steeds meer dieren bij. “We vinden dat dieren erbij horen in de polder. Het is leuk als opa’s, oma’s en ouders met hun kinderen hier komen en dat ze dan wat andere dieren zien dan alleen de kat of hond thuis. We hebben wel aan koeien gedacht, maar dat werd teveel werk. Dus bleef het bij paarden, geiten, schapen, drie varkens en allerhande pluimvee. Geen van de dieren is bestemd voor op tafel. De Tuin van de Smid serveert alleen vegetarisch eten. Glutenvrij kan vaak ook.

“Het is wel de bedoeling dat De Tuin groen blijft”, zegt Sjaak daarover. “En alle dieren zijn meeverkocht. Ze horen er gewoon bij. Maar of er altijd twee paarden zullen zijn, dat is aan de nieuwe eigenaren. Na 2 januari, als we getekend hebben bij de notaris, heb ik hier niets meer te vertellen.”

Lieve mensen
Als de vraag komt naar haar mooiste herinneringen schiet Barbera al vol. “Er werken hier allemaal zulke lieve mensen, die ga ik enorm missen.” Voor Sjaak is de mooiste herinnering waarschijnlijk de momenten waarop ze in de vroege ochtend de paarden even los laten rennen. “Verder was altijd ons doel om Leiden naar de polder te krijgen. Dat is goed gelukt. Ooit kwamen hier misschien een paar duizend mensen. Dat is nu wel anders. Ook een beetje dankzij corona, maar nu komen er volgens mij wel 30.000 mensen op jaarbasis.”

Maar liefst vier nieuwe eigenaren nemen het stokje over van de smid en zijn vrouw. Ze hebben er een goed gevoel bij. Het lastigste van de overname was de tijd waarin ze met dit geheim rondliepen. Nu hebben ze zes weken de tijd om te gaan wennen aan een leven zonder de Tuin van de Smid.

Knuffelen
Op 1 januari 2024  is De Tuin dicht, helaas geen klimaatduik ter afsluiting. “Dat werd boekhoudtechnisch te lastig, om een dag open te gaan voor de overname”, zegt Sjaak. Barbera denkt dat ze die Nieuwjaarsdag zullen gebruiken om nog eens goed afscheid te nemen van hun Tuin. “Dan komen we daarna graag geregeld een kop koffie halen, onze dochter begroeten die hier blijft werken en de paarden knuffelen. En daarna gaan we dan weer lekker naar huis. Dat is een heerlijk vooruitzicht.”

 

 

Duurzaamheid Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×