De Japanse ambassadeur in ons land MINAMI Hiroshi overhandigt de onderscheiding aan Henri Lenferink. (Foto: Sander van Diepen)

Hoge Japanse onderscheiding voor oud-burgemeester Lenferink

De Leidse oud-burgemeester Henri Lenferink heeft dinsdagavond in de Japanse ambassade in Den Haag een hoge Japanse onderscheiding ontvangen, Het gaat om ‘The Order of the Rising Sun, Gold Rays with Rosette upon’.

Lenferink kreeg de onderscheiding uit handen van de Japanse ambassadeur in ons land MINAMI Hiroshi als dank voor zijn inzet bij de promotie van de Japanse cultuur in Nederland. Dat gebeurt onder meer via de stedenband die Leiden heeft met Nagasaki.

Deshima
Leiden en Japan hebben sowieso al heel lang een speciale band. Phillipp Franz von Siebold die tweehonderd jaar geleden als arts op de Nederlandse handelspost Deshima in het Japanse Nagasaki werkte verzamelde in die tijd allerlei Japanse voorwerpen die nu nog steeds worden getoond in Japanmuseum het Sieboldhuis. Von Siebold nam ook veel planten mee uit Japan. Die vonden via de Leidse Hortus hun weg naar de Nederlandse sierplantenteelt. In de Hortus is in 2000 ook een Japanse tuin aangelegd: de Von Siebold Gedenktuin.

Siebold
In deze Japanse tuin staat ook een beeld van Von Siebold. Veel Japanse toeristen nemen daar een kijkje en maken een buiging voor het beeld, en daarmee voor leven en werk van Von Siebold. Dat is voor hen een belangrijk doel van een bezoek aan Leiden en de Leidse Hortus.

In 2008 werd de plaquette onthuld door burgemeester Lenferink en de toenmalige Japanse ambassadeur. (Foto: Toenmalig wethouder Marc Witteman)

Keizer
Bij de uitreiking werd dinsdagavond ook stilgestaan bij enkele gedenkwaardige momenten. Bijvoorbeeld het bezoek van de Japanse keizer in het jaar 2000 ter ere van de viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Nederland en Japan. Keizer Akihito bezocht toen op 25 mei Japanmuseum het Sieboldhuis aan het Rapenburg. Bij nummer 51 stopte hij om een praatje met studenten te maken. Terwijl hij stond te praten, rustte zijn hand op een paaltje. Een plaquette aan de gevel herinnert aan dat moment en dient sinds 2008 als herkenningspunt voor Japanse toeristen die in het voetspoor van de keizer willen treden.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×