D66 Leiden hield dinsdag een openbare fractievergadering in de Professorenwijk. (Foto's: Chris de Waard)

Openbare fractievergadering D66 in teken van duurzaamheid en verkeersveiligheid

Sinds begin dit jaar vergadert de fractie van D66 Leiden eens in de maand op locatie in een Leidse wijk. Daarbij is iedereen welkom, maar vooral buurtbewoners worden uitgenodigd om langs te komen en zaken die in hun wijk spelen met de fractie te delen. Dinsdagavond streek de partij neer in de Professorenwijk.

In buurthuis ‘t Trefpunt aan het Professorenpad schoven dit keer niet alleen buurtbewoners aan, maar omdat het campagnetijd is, ook Tweede Kamerlid Jan Paternotte. De nummer 2 van D66 heeft in de wijk gewoond en komt er ook nu nog vaak. “Mijn dochter zit hier op school.” Daarom kwam hij uit eigen ervaring ook nog met een suggestie voor zijn lokale partijgenoten. “Een flinke schoolzone waar niet zoveel auto’s rijden zou wel fijn zijn.” Na de vergadering ging Paternotte gewapend met paraplu in de wijk langs de deuren om in gesprek te gaan met bewoners.

Tweede Kamerlid Jan Paternotte van D66 Leiden over de openbare fractievergadering en de natste verkiezingscampagne ooit.

D66 Leiden had enkele duizenden flyers in de wijk verspreid. De opkomst van buurtbewoners was desondanks beperkt. Mogelijk ook door het erg slechte weer. Inhoudelijk kwamen er best een aantal punten op tafel. Zo vond een bewoonster het vervelend dat er veel over de stoepen wordt gefietst en ook vuurwerk is haar een doorn in het oog. Frank Langen zit in de werkgroep duurzaamheid van de vereniging Professoren- en Burgemeesterswijk. “Als wijk zijn  we nog lang niet aan de beurt om aangesloten te worden op een warmtenet of zo’n soort oplossing, dus wordt hier nu vooral gekeken naar elektrificatie.”

Wijkbewoner Frank Langen houdt zich vanuit de Werkgroep Duurzaamheid bezig met de energietransitie in de Professorenwijk.

Een van de andere aanwezigen, Kees van der Meer, doet vrijwilligerswerk in Cronesteyn. “Het is jammer dat je daar de snelweg zo goed hoort. Dat doet afbreuk aan de natuurbeleving.” Hoewel de lokale politiek daar niet direct over gaat, kan Leiden zoiets wel aankaarten bij de provincie. “Ik hoop dat ze dat gaan doen”, zegt Van der Meer. “Er staat al een geluidsscherm, maar dat stopt bij de volkstuintjes. Als ze dat nou een stuk verlengen…”

Kees van der Meer is vrijwilliger in Polderpark Croneysteyn. Hij kwam de D66-fractie vragen om aandacht voor het verkeersgeluid van de A4 dat de natuurbeleving in het park verstoord. Hij hoopt op geluidsschermen.

Joost Mentink kwam vooral een zorg uiten. En dat is er een die in de wijk breder wordt gedeeld. De werkzaamheden rond station Leiden Lammenschans duren al erg lang en zorgen voor veel onoverzichtelijke situaties in het verkeer. Door allerlei afsluitingen kiezen fietsers bovendien vaak gevaarlijke routes door aan de verkeerde kant van de weg tegen het verkeer in te rijden. “Daar kunnen we in de raad misschien wel actualiteitsvragen over stellen”, haakt raadslid IJsbrand Olthof daar meteen op in. Voor het zover is, gaat Mentink hem eerst nog even ter plekke laten zien wat er zoal mis gaat.

Joost Mentink maakt zich als wijkbewoner zorgen over de verkeersveiligheid rond station Lammenschans. Een dezer dagen gaat hij een van de raadsleden ter plekke laten zien wat er mis gaat.

IJsbrand Olthof is ondanks de wat beperkte opkomst vanuit de wijk best tevreden over de punten die aan de orde zijn gekomen. Ook als hij terugblikt op de eerdere openbare fractievergaderingen overheerst tevredenheid. “We gaan hier absoluut mee door. Het is echt heel waardevol.” De eerstvolgende openbare vergadering is over een maand. Dan wil D66 Leiden graag in gesprek met studenten. “Een plek is nog niet rond, maar we laten ons heel graag uitnodigen door bijvoorbeeld een studentenvereniging.” Zo’n uitnodiging kan worden gestuurd aan aanmelden@d66leiden.nl.

D66-raadslid IJsbrand Olthof was begin dit jaar de initiatiefnemer van de openbare fractievergaderingen. Hij is erg gelukkig met de manier waarop dat uitpakt en de fractie gaat er dan ook mee door.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×