Mike 't Hart, Dion van Splunteren (rechts) en Ruby de Graaf van Lighnting Leiden over flag football. (Foto: Gerry van Bakel)

Nieuwe olympische sport flag football draait om meters maken

Flag football stond lang bekend als het kleine broertje van American football. Iets voor de jeugd om mee te beginnen en later door te stromen. Maar het wordt steeds meer een aparte tak van sport en maakt zelfs voor het eerst deel uit van het olympische programma op de Olympische Spelen in 2028.

Leiden heeft een succesvol American footballteam dat afgelopen zomer het landskampioenschap behaalde: Lightning Leiden. En daar spelen ook Ruby de Graaf en Mike ’t Hart, die in september meededen aan het Europees Kampioenschap flag football onder 15 jaar. Zij kwamen samen met hun voormalige coach Dion van Splunteren in Sport071 vertellen over deze nog onbekende sport. “Het leuke van flag football is dat het voor iedereen is”, zeggen ze eensgezind.

Ruby de Graaf en Mike ’t Hart, samen met hun voormalige coach Dion van Splunteren te gast bij Gerry van Bakel in Sport071. (deel 1)

Ruby de Graaf en Mike ’t Hart, samen met hun voormalige coach Dion van Splunteren te gast bij Gerry van Bakel in Sport071. (deel2)

American football kenmerkt zich door de bescherming die de spelers dragen, dikke kleding en een helm. Bij flag football is dat allemaal niet nodig omdat er niet getackeld mag worden. Spelers hebben een lint oftewel vlag aan hun kleding hangen op heuphoogte en als de tegenstander die eraf trekt, geldt dat als een tackle en ligt het spel stil. Verder moet je de bal over de achterlijn brengen om te scoren.

Teamsport
“Flag football is vooral meters maken”, zegt Ruby. Zij begon al jong met flag football. “Ik kende mensen die het deden en toen ging ik mee en merkte ik dat het echt mijn sport is. Misschien dat het voor veel mensen wat onbekend is en dat ze er even aan moeten wennen, maar ik vond het meteen leuk. Het leukste aan American football en flag football vind ik dat het een teamsport is.”

Mike rolde er eigenlijk in via het spelen van games op zijn computer. “Ik deed American footballspelletjes, maar ik wist niet dat je dat in Leiden ook zelf kon spelen. Dat hoorde ik op een gegeven moment toen ik in de brugklas zat en ben ik een keertje meegegaan. Toen heb ik me direct aangemeld. Het leukste vind ik als ik de bal vang en dan een heel eind kan doorlopen. Het mooiste is natuurlijk als je dan ook scoort.”

Sportief
Dion van Splunteren is onder andere trainer en coach bij Lightning Leiden en heeft ook zelf in het eerste gespeeld. Hij is supertrots op het kampioenschap, maar ook op de internationals van de club bij het flag football. “Ik ben op de middelbare school in aanraking gekomen met American football. Het is echt een familiesport met een hele sportieve cultuur. Respect voor de tegenstander en de scheidsrechter. Ouders juichen voor hun kind en ook voor de tegenstander.”

Wie geïnteresseerd is en zelf wil uitproberen of deze sport wat voor hem of haar is, kan altijd langskomen bij Lightning Leiden voor een proeftraining. Kijk op de website voor meer informatie.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×