De gemeente Oegstgeest krijgt extra aandelen van Dunea. (Foto: AS Media)

Oegstgeest krijgt extra aandelen waterbedrijf Dunea; Leiden en Voorschoten leveren in

De gemeente Oegstgeest krijgt extra aandelen van Dunea. Het waterleidingbedrijf is eigendom van zeventien gemeenten en afgesproken is dat de aandelen elke vijf jaar opnieuw verdeeld worden op basis van het bewonersaantal van de gemeenten. De gemeenten Leiden en Voorschoten leveren wat in.

Het gaat om een relatief gering aantal aandelen. In totaal zijn er vier miljoen aandelen van het bedrijf in omloop. Oegstgeest krijgt er nu 2402 bij, waarvan het grootste deel van Voorschoten afkomstig is. Het verschuiven van het eigendom van de aandelen heeft geen financiële gevolgen voor de betrokken gemeenten, het waterleidingbedrijf keert namelijk geen winst uit. Ook met het overdragen van de aandelen zelf is geen geld gemoeid, het gaat om een zogenaamde ’transactie met gesloten beurs’. Wel zijn er notariële kosten, maar hier draait Dunea zelf voor op.

Inspraak
Wel verandert de stemverhouding door de verschuiving van aandelen. Doordat Oegstgeest verhoudingsgewijs nu meer aandelen heeft, heeft de gemeente nu ook net wat meer inspraak bij het beleid dat Dunea voert. Het college van Oegstgeest heeft de gemeenteraad over de wijziging geïnformeerd.

Dunea is in de Leidse regio verantwoordelijk voor het zuiveren en leveren van water. De gemeenten die water ontvangen zijn allen ook aandeelhouder in het bedrijf.

 

 

 

Leiden Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×