In de Leidse regio hebben Wassenaar en Voorschoten het predicaat fairtradegemeente. (Foto: Robbert Beurse)

Oegstgeest toch geen fairtradegemeente: te weinig geld, tijd en belangstelling

De gemeente Oegstgeest gaat niet opnieuw proberen een zogenaamde fairtradegemeente te worden. Uit een inventarisatie van het college van burgemeester en wethouders blijkt dat vanuit ondernemers en andere betrokkenen te weinig interesse is om aan het initiatief bij te dragen.

Een gemeente kan het predicaat krijgen wanneer er voldaan wordt aan zes criteria. Zo moeten er door zowel ondernemers als overheid in een gemeente fairtradeproducten ingekocht worden. Ook moet er een team opgericht worden dat aan publiciteit doet van het concept fairtrade.

Om het predicaat fairtradegemeente toegekend te krijgen is onder meer een externe werkgroep nodig waar verschillende groepen uit de gemeente in vertegenwoordigd zijn. Uit de inventarisatie van het college blijkt dat ondernemers uit Oegstgeest weinig toegevoegde waarde zien van een fairtradelabel voor de gehele gemeente ten opzichte van de tijdsinvestering die het vergt.

Lockdown
Met het project werd in 2020 begonnen nadat de gemeenteraad een motie aannam. De gemeente nam hierna een tijdelijke werknemer aan die het project moest coördineren. Er werd een werkgroep opgericht, maar deze werd gepauzeerd vanwege de eerste coronalockdown. Na de lockdown wilde van de deelnemers aan de werkgroep alleen nog de dorpsmarketeer meewerken.

“De gemeente heeft hierna nog een andere aanpak onderzocht, maar het draagvlak onder ondernemers was laag. Vanuit de gemeente is er geen capaciteit en budget beschikbaar om een actieve coördinerende rol te kunnen innemen”, laat het college in een brief aan de gemeenteraad weten.

Het idee is niet helemaal dood en begraven, want de gemeente kan wel beperkt ondersteuning bieden wanneer er vanuit de gemeenschap zelf een initiatief ontstaat. Verder komt het college met een inkoopeis voor de gemeente. Zaken als koffie en thee moeten voortaan fair trade ingekocht worden.

In de Leidse regio hebben Wassenaar en Voorschoten het predicaat fairtradegemeente.

 

 

Duurzaamheid Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×