Ruim tachtig buurtbewoners gingen vrijdagavond in speeltuin Westerkwartier met elkaar en lokale politici in gesprek over thema's als bestaanszekerheid en vertrouwen in de politiek. (Foto: Gerry van Bakel)

Verkiezingsavond Leiden Zuidwest: 'Vertrouwen komt terug als politici doen wat ze ons beloven'

‘Wie gaan er woensdag stemmen’, is de eerste vraag die op tafel komt in de speeltuin Westerkwartier waar buurtbewoners met elkaar in gesprek gaan over bestaanszekerheid en vertrouwen in de politiek. Ruim tachtig mensen vullen het zaaltje, alle fracties uit de Leidse gemeenteraad zijn vertegenwoordigd. Maar de opdracht aan raadsleden is vooral luisteren.

Het Leids Steunloket Migranten (LSM) organiseert deze politieke avond om buurtbewoners te betrekken bij de aanstaande verkiezingen, in contact te brengen met lokale politici en vooral in gesprek met elkaar. Dat laatste lukt zeker goed, want het programma loopt met een uur uit. Jarra Schroijen is vrijwilliger bij LSM en een van de tafelvoorzitters waaraan bewoners in groepjes plaatsnemen. “We willen een brug slaan tussen de politiek en de mensen die minder vaak gehoord worden, en dat is zonde want ze hebben belangrijke dingen te zeggen.”

Een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel over verkiezingsavond in speeltuin Westerkwartier, georganiseerd door Leids Steunpunt Migranten.

Tessa den Dulk, ontwikkelmakelaar bij BuZz Leiden in de nabij gelegen buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Willem Klooslaan, heeft flink gelobbyd in de BOP om bezoekers mee te krijgen naar de speeltuin en dat is aardig gelukt. “Het is belangrijk dat mensen die misschien niet zo goed weten hoe het werkt met verkiezingen, op wie ze moeten stemmen, of ze wel moeten gaan stemmen, naar een avond als deze komen. En we zijn blij dat er mensen uit de lokale politiek bij zijn. Vooral om goed te luisteren.”

Menselijk
Buurtbewoonsters Elghalia Douz en Ines Ishimwe zijn tevreden na afloop. Ines kwam naar de avond omdat ze zelf vindt dat ze nog niet genoeg van de Nederlandse politiek weet, maar ze wil wel aanstaande woensdag gaan stemmen. “Ik heb een goed gesprek gehad met de twee raadsleden die aan onze tafel zaten. Dat menselijke contact is belangrijk.” Ook voor Elghalia is het een belangrijk punt dat politici makkelijk bereikbaar zijn. “Vertrouwen in de politiek kan terugkomen als politici naar ons luisteren en doen wat ze beloven.”

Dat de lokale politiek de tijd neemt om te komen luisteren naar de bewoners wordt alom gewaardeerd. Aan een van de tafels wordt gezegd dat het vertrouwen in de politiek erg laag is, maar de drie raadsleden die erbij zitten, kunnen ze wel vertrouwen. Op het waarom van de tafelvoorzitter zeggen de buurtbewoners: “Omdat we ze hier ontmoet hebben, in gesprek zijn geraakt en een beetje hebben leren kennen.” Vanuit de raadsleden komt een uitnodiging aan alle aanwezigen om langs te komen op het stadhuis.

Verkiezingskrant
Den Dulk hoopt dat avonden en ontmoetingen als deze mensen helpt om gebruik te maken van hun stemrecht. “Hopelijk vertellen ze het ook aan mensen in hun omgeving. Op de BOP zitten ook vrijwilligers klaar om mensen te helpen bij het invullen van een stemwijzer en we hebben verkiezingskranten liggen die in eenvoudiger Nederlands geschreven zijn.”

Voor de aanwezigen op vrijdagavond in speeltuin Westerkwartier is het trouwens geen kwestie van overhalen om te gaan stemmen. Bij de vraag wie er gaan stemmen, gaan bijna alle handen de lucht in. Bij navraag blijkt dat degene die zeggen niet te gaan stemmen (nog) niet stemgerechtigd zijn.

Stempas
Woensdag 22 november zijn de verkiezingen voor de Tweede Kamer. Stemmen kan overal in de plaats waar je woont. Neem je stempas en een geldig identiteitsbewijs mee, zoals een paspoort of een rijbewijs.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×