Wijk voor wijk wordt klimaatadaptief gemaakt. Onder meer met een apart rioolstelsel voor hemelwater. (Foto: Chris de Waard)

Meerburg over tien jaar een van de eerste gasvrije wijken van Leiden

De gemeente Leiden is in vijf wijken bezig met de omschakeling van aardgas naar schonere energie. Voor de wijk Meerburg is nu een startnotitie vastgesteld door het college. Dat betekent dat alle partijen in de wijk nu aan de slag gaan met het maken van het wijkuitvoeringsplan. Dat moet over twee jaar klaar zijn. Acht jaar later, in 2033, moet de wijk dan helemaal van het gas af kunnen en wil Leiden de gaskraan dichtdraaien.

Meerburg is een wijk met relatief veel huurwoningen van woningcorporaties. In totaal is zo’n vijftig procent van alle woningen in handen van de corporaties. De komende jaren wordt een plan gemaakt voor meerdere projecten die zoveel mogelijk gelijktijdig worden uitgevoerd. Werk met werk maken noemt de gemeente dat. Het spaart kosten en ook wordt de overlast zoveel mogelijk beperkt. Naast verduurzaming van de wijk, moet het riool vervangen worden en staat ook de herinrichting van de Hoge Rijndijk op het programma.

https://soundcloud.com/sleutelstad/2023-11-22-wethouder-yvonne-van-delft-over-meerburg-van-gas-los

Wethouder Yvonne van Delft (energie) gaat samen met woningcorporaties De Sleutels, Ons Doel en Portaal, en netbeheerder Liander een wijkuitvoeringsplan maken voor de omschakeling naar een gasloze wijk.

Samen met de wijkbewoners en andere partners worden de komende jaren alle mogelijkheden in kaart gebracht. Immers, wie van het gas af gaat, heeft wel een alternatieve warmtebron nodig. Dat kan stadswarmte zijn, maar ook lokale bronnen als aquathermie of een warmtepomp komen dan in beeld. Dat geldt niet voor een hybride warmtepomp. Die heeft nog steeds deels gas nodig. Voor een warmtepomp moet een woning al voldoende geïsoleerd zijn. Daar hebben particuliere huiseigenaren en corporaties dus nog een goede tien jaar de tijd voor.

Naast Meerburg zijn ook de Merenwijk, Waardeiland/de Waard, Stevenshof en Zuidwest als eerste aan de beurt voor de warmtetransitie. Meer over de ‘Gebiedsaanpak warmtetransitie’ staat op GaGoed Leiden.

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×