De universiteit heeft rond 17.30 uur een eind aan de bezetting laten maken. (Foto's: Chris de Waard)

Universiteit laat bezet Lipsiusgebouw ontruimen

Leden van de klimaatactiegroep End Fossil hebben donderdagmorgen rond 11.00 uur twee lokalen in het Lipsiusgebouw van de Universiteit Leiden bezet. De demonstranten, onder wie studenten van de Universiteit Leiden, TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam, vragen op die manier aandacht voor de klimaatcrisis.

Het universiteitsbestuur had de demonstranten tot 17.00 uur gegeven om de bezetting te beëindigen. Anders zou het gebouw door de politie worden ontruimd. Omdat de circa zeventig actievoerders rond 17.30 uur nog steeds niet naar buiten kwamen, werd de politie inderdaad ingezet. Met een zestal busjes werden tientallen agenten aangevoerd. Die gingen vervolgens het gebouw in.

De klimaatactivisten werden vervolgens één voor één naar buiten begeleid. Dat ging zonder verzet. Uiteindelijk is niemand aangehouden. Elke actievoerder die door de agenten naar buiten werd gebracht, werd met luid gejoel ontvangen. “You are not alone! Cut the ties. Now!” werd er gescandeerd. Daarmee worden de banden bedoeld die de Universiteit Leiden onderhoudt met de ‘fossiele industrie’.

In de loop van de dag ging Rector Magnificus Hester Bijl in gesprek met de demonstranten. Volgens de woordvoerder van de universiteit was dat een goed gesprek. De actievoerders van ‘End Fossil’ denken daar anders over. “De universiteit doet helemaal niks aan het afbouwen van die banden”, zegt actievoerder Pieter als hij ’s avonds rond 18.00 uur als een van de laatste uit het gebouw is gehaald.

De universiteit ging in september met studenten en medewerkers in debat over de klimaatcrisis en de banden met de fossiele industrie. Het universiteitsbestuur stelt met de studenten en medewerkers in gesprek te blijven over verduurzaming. Op dit moment wordt ook gekeken naar de samenwerking met de fossiele industrie. In juni 2024 moeten hier nieuwe criteria over worden vastgesteld.

Het gaat de actievoerders allemaal niet snel genoeg. Ze zetten hun acties de komende tijd dan ook voort. “We komen terug!”

Duurzaamheid Leiden Onderwijs Fossiele industrie


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×