De campagne Orange the World is van start met het hijsen van de vlag
Iedere acht dagen sterft er een vrouw in Nederland vanwege femicide: het opzettelijk doden van een vrouw of meisje door de partner of ex-partner. (Foto: Willemien Timmers)

Campagne 'Orange the World': Stop geweld tegen vrouwen

Het Wereldmuseum, Academiegebouw en de Zijlpoort zijn enkele van de gebouwen die van 25 november tot 10 december oranje kleuren om aandacht te vragen voor ‘Orange the world’, een wereldwijde actie van de United Nations Women om geweld tegen vrouwen te stoppen.

“Iedere acht dagen sterft er een vrouw in Nederland vanwege femicide: het opzettelijk doden van een vrouw of meisje door de partner of ex-partner. Met het thema van de campagne in Nederland dit jaar ‘Veilig, overal en altijd’ willen we bewustwording creëren voor het feit dat geweld tegen vrouwen en meisjes op allerlei plaatsen plaatsvindt. Dat gaat van seksuele intimidatie tot zelfs moord”, zegt Hanneke de Winter van het Vrouwennetwerk Leiden tegen Sleutelstad.

Het Vrouwennetwerk Leiden organiseert diverse activiteiten in Leiden.

In Leiden start de actie met een lezing op zaterdagmiddag 25 november door schrijfster Hameeda Lakho, die zelf te maken heeft gehad met geweld en hierover meerdere boeken heeft geschreven. Zij vertelt hierover in de bibliotheek aan de Nieuwstraat vanaf 15.30 uur. Ook wethouder Julius Terpstra is hierbij aanwezig.

Verder gaan mbo-studenten in de actieweek aan de slag met straatgraffiti. Ze zorgen ervoor dat het logo van de actie op diverse plekken in de straten te zien is. Ook studentenverenigingen worden betrokken. Zo zijn er ongeveer duizend bierviltjes uitgedeeld met de QR-code en doelstelling van Orange the World. Op de omheining van het nieuwbouwproject De Geus bij het Centraal Station maakt graffitikunstenaar Mario van het Wout over een lengte van elf meter een groot Orange the World-kunstwerk.

Ook in Oegstgeest doen ze mee met de campagne. In Oegstgeest is vrijdagochtend de speciale vlag gehesen in aanwezigheid van wethouder Tim van Tongeren. Ook het gemeentehuis van Oegstgeest wordt in oranje licht gehuld, vanaf vrijdagavond tot en met de rest van de week.

Voor een overzicht van alle activiteiten in Leiden, zie de website van orangetheworld.nl.

Hanneke de Winter in gesprek met Robbert Beurse over Orange the World.

Leiden Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×