Harm Peter Smilde. (Foto: Iris Spaink)

Bob Dylan nog altijd een inspiratiebron voor velen

“Je loopt met hem weg, of je loopt bij hem weg”, is een uitspraak die bij uitstek van toepassing is op Bob Dylan. Bekend van talloze muzieknummers en beroemd om zijn dichterlijke teksten, waarvoor hij in 2016 de Nobelprijs voor Literatuur ontving. Journalist, schrijver en muzikant Harm Peter Smilde behoort duidelijk tot de categorie die met Dylan wegloopt. Hij is een groot bewonderaar en aandachtig volger van Dylan en schrijver van het boek: ‘How does it feel, leven met Bob Dylan’.

Bij het Sleutelstadprogramma Cultuur071 vertelt Smilde gefascineerd te zijn door de rol van het werk van Dylan in het leven van veel mensen. “Voor ieder is de betekenis van zijn teksten anders. Ik zie zijn songs als een soort spiegel, waarin de kijker zijn of haar eigen associaties en emoties weerspiegelt ziet. Misschien is dat mede de reden waarom Dylan door de een wordt bewonderd en bij de ander weerstand oproept, want je moet uiteindelijk zelf iets met de bedoeling van die songs.” In zijn boek beschrijft Smilde de betekenis van de 82-jarige zanger aan de hand van 26 dialogen met bekende personen, zoals Saskia de Coster, Ernst Jansz, Raymond van het Groenewoud, Diana Ozon en Lucky Fonz III.

Zaterdagmiddag gaf Smilde in de Hooglandse Kamer een lezing over Dylan, waarbij hij tevens de gitaar pakte en een aantal Dylan-songs ten gehore bracht. Een van die liedjes, ‘I threw it all away’, speelde hij op zaterdagochtend ook live in de uitzending.

Gelaagdheid
Fennand van Dijk, de organisator van de Hooglandse Kamer, programmeert mensen die fan zijn van en bekend zijn met het leven en het werk van een bepaalde artiest, daar boeiend over kunnen vertellen en bij voorbaat als zanger / muzikant er ook muziek van kunnen laten horen. “Harm Peter Smilde is zo’n persoon. Zijn voordracht sluit aan bij de gedachte dat muziek troost biedt en betekenis kan geven. Religieuze tradities vormden ook voor Dylan soms een inspiratiebron voor zijn songs en geven zijn teksten gelaagdheid. Dat past precies bij het idee achter de Hooglandse Kamer.”

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×