De gemeente Leiden gaf Oekraïense vluchtelingen tot nu toe geen parkeerboetes. Dat beleid verandert per 1 januari. (Foto: Louis Smit)

Oekraïners in Leiden gaan betalen voor parkeren

Oekraïners moeten vanaf 1 januari betalen voor parkeren in Leiden. In 2022 besloot de gemeente auto’s met Oekraïense kentekens geen parkeerboetes te geven. “Nu de opvang langer nodig is, gaan Oekraïense ontheemden ook parkeergeld betalen”, aldus een brief van wethouder Julius Terpstra van Wonen, Bouwen en Welzijn.

Hij schrijft dat zij ‘net zoals alle andere inwoners van Leiden’ moeten gaan betalen voor parkeren, of hun auto’s nu een Nederlands of een Oekraïens kenteken hebben. In de brief wordt uitgelegd waar zij tegen welk tarief kunnen parkeren. “U mag uw auto parkeren op het parkeerterrein bij de opvanglocatie aan het Stationsplein of in de parkeergarage van het Alrijne aan de Houtlaan. Hiervoor betaalt u een tarief van 580,80 euro per jaar”, staat in de brief. Als de Oekraïners op straat willen parkeren in gebieden met betaald parkeren, dan kan dat met een reguliere jaarkaart voor 3.300 euro.

Eerder dit jaar liet de gemeente Leiden al weten dat de uitzondering in de handhaving voor parkeerovertredingen door Oekraïners zeker niet voor langere tijd kan blijven bestaan. De gemeente wilde hier eigenlijk al voor de zomer duidelijkheid over hebben.

Opvang
Na de Russische inval in Oekraïne in februari 2022 vluchtten veel Oekraïners, vaak met hun eigen auto. Volgens de rijksoverheid staan momenteel bijna 104.000 Oekraïense vluchtelingen geregistreerd bij Nederlandse gemeenten. Op de Oekraïne-pagina van haar website meldt de gemeente dat in Leiden momenteel ruim zeshonderd Oekraïense ontheemden in gemeentelijke opvanglocaties verblijven. Daarnaast vangen particulieren er ruim honderd thuis op, zo meldt de gemeente.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×