Rosie van Peijpe bij haar beëdiging als raadslid in maart 2022. (Foto: Chris de Waard)

Jongste Leidse raadslid vertrekt naar Amsterdam

GroenLinks-raadslid Rosie van Peijpe verlaat de Leidse gemeenteraad. “Het is een beslissing die ik na zorgvuldige overweging en met gemengde gevoelens heb genomen”, schrijft ze in een briefje aan burgemeester Peter van der Velden die ook voorzitter is van de gemeenteraad.

De toen pas 18-jarige Van Peijpe werd in maart vorig jaar met voorkeurstemmen gekozen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Ze stond op plek 18 van de GroenLinks-lijst. Die partij haalde tien zetels, maar omdat Van Peijpe dus voldoende stemmen haalde voor een eigen zetel kwam ze toch in de raad. Ze wordt opgevolgd door Hossam Boutaïbi.

Als reden voor haar vertrek geeft het jongste raadslid van Leiden aan dat haar sociale leven zich steeds meer in Amsterdam afspeelt. In die stad studeert ze en had ze toen ze werd gekozen ook net een kamer betrokken. Omdat een raadslid verplicht in de eigen gemeente moet wonen, koos ze er toen toch alsnog voor om in Leiden te blijven.

“Toen ik na de gemeenteraadsverkiezingen in 2022, onverwachts en op 18-jarige leeftijd de eer kreeg om raadslid te worden, heb ik de keuze gemaakt om in Leiden mijn politieke verantwoordelijkheid te accepteren en tegelijkertijd mijn studie in Amsterdam door te zetten. Deze combinatie heeft me de mogelijkheid geboden om aan mijn academische- en aan mijn politieke ambities invulling te geven.”

Nu Van Peijpe bijna klaar is met haar studie, valt het haar steeds zwaarder om haar Amsterdamse en Leidse leven te combineren. “Mijn studie zal binnenkort intensiever worden met het schrijven van mijn scriptie. Door de afstand en tijd die het raadswerk in Leiden vraagt, merk ik dat het leven tussen twee steden niet meer haalbaar is.” Van Peijpe stopt eind van het jaar als raadslid in Leiden.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×