Bij de Tjalmaweg zorgt Beaumix voor veel problemen. In Leiden zal het volgens de gemeente niet toegepast worden. (Foto: Chris de Waard)

Geen giftig Beaumix bij aanleg tracédeel Plesmanlaan van Leidse Ring Noord

Bewoners van de Lage Mors maken zich ernstig zorgen over de toepassing van het giftige Beaumix als vulmiddel bij de aanleg van de Plesmanlaan als die opnieuw wordt ingericht en onderdeel wordt van de Leidse Ring Noord. Paul Frambach kwam als lid van de wijkvereniging Lage Mors donderdagavond daarom naar de vergadering van de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid in het Leidse stadhuis om de raadsleden deelgenoot te maken van de zorgen van de buurt.

Inmiddels is er goed nieuws voor de omwonenden en ook voor het milieu. “De gemeente Leiden heeft met aannemer Boskalis afgesproken voor het tracédeel Plesmanlaan geen Beaumix toe te passen” meldt een woordvoerder van de gemeente desgevraagd aan Sleutelstad.

 Paul Frambach kwam als lid van wijkvereniging Lage Mors inspreken over de voorgenomen toepassing van Beaumix bij de herinrichting van de Plesmanlaan.

Beaumix is een restproduct uit verbrandingsovens. “Het bevat zaken als batterijen, plastic en anders gevaarlijke stoffen, waaraan schoon Noordzeezand wordt toegevoegd”, zegt Frambach. “Zodat het net binnen de wettelijke normen valt, maar het is gewoon rotzooi.”

Dat dat geen loze woorden zijn, bleek eerder dit jaar bij de aanleg van de  Tjalmaweg (N206) tussen Leiden en Katwijk. Daar werd wel Beaumix toegepast. Het leidde tot veel commotie in de Katwijkse politiek en onrust bij omwonenden. De problemen met vervuild grondwater zijn daar ook nu nog niet opgelost. Dagelijks rijden er nu vrachtwagens om water af te voeren , zodat het niet in de bodem terecht komt. “Er zijn al daadwerkelijk giftige stoffen aangetoond in dat water”, weet Frambach. “Betaal dan maar wat meer, voor echt schone grond”, is dan ook zijn oproep aan de Leidse politiek. Die oproep is dus succesvol gebleken.

Leiden Maatschappij Politiek Beaumix


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×