Op de plek van deze kassen aan de Weidelaan wordt een woonwijkje gebouwd. (Foto: Chris de Waard)

Bouwplan Weidelaan ondanks tegenstand aangenomen: 'We kunnen niet nog langer wachten'

Hoewel de oppositie tegen de plannen stemde, komen er achttien luxe woningen aan de Weidelaan in Zoeterwoude-Dorp. Progressief Zoeterwoude (PZ) en Senioren Belangen Zoeterwoude (SBZ) vinden het inmiddels twaalf jaar oude bouwplan ‘niet meer van deze tijd’ en zien liever betaalbare huizen op die plek. CDA en VVD zien het plan wél zitten waarna het plan met zeven stemmen voor en zes stemmen tegen is aangenomen.

PZ voorvrouw Myrna van der Poel stelt dat Zoeterwoude niet zit te wachten op nog meer dure woningen. “Het zijn hartstikke mooie huizen, maar onder de categorie ‘betaalbaar’ kunnen we ze echt niet scharen”, zegt ze. Naast de luxe huizen komen er vijf sociale huurwoningen. “Dat is fijn en dat zijn er genoeg, aangezien we de komende jaren ook op andere plekken in Zoeterwoude sociale huurwoningen bijbouwen”, vindt Kitty de Lange namens de VVD Zoeterwoude. Het CDA heeft een ander idee van ‘betaalbaar’. Die partij vindt ook de achttien luxe woningen betaalbaar. “Het is een duurder segment, maar daar is ook vraag naar. Er zijn zeker mensen, het liefst Zoeterwoudenaren, die op zo’n huis zitten te wachten”, stelt Sjaak van Veen namens het CDA.

Sjaak van Veen (CDA) en Myrna van der Poel (PZ) over het bouwplan aan de Weidelaan.

Achterhaald
PZ noemt het plan waarover twaalf jaar gesproken is achterhaald. “Tijden veranderen. Wat toen een goed plan leek, is dat in de huidige tijd niet meer. We hebben veel meer goedkope woningen nodig”, stelt Van der Poel. Het CDA vindt dit flauw en stelt dat de partij dan wel wat eerder aan de bel had kunnen trekken. “Ze hebben al die jaren zelf in de coalitie gezeten en alle kansen gehad om plannen te wijzigen. Nu is er een ontwikkelaar die het ziet zitten om huizen te bouwen, iets dat hard nodig is, en dan willen ze het nog meer vertragen. We kunnen niet nog langer wachten, straks trekt de ontwikkelaar zich terug”, zegt Van Veen teleurgesteld over de opstelling van PZ. Van der Poel vindt dat het wijzigen van het bestemmingsplan juist hét moment is om nog eens goed te overwegen of de plannen echt wel het beste voor Zoeterwoude zijn.

Verkeersveiligheid
De progressieven maken zich ook zorgen over de verkeersveiligheid. “De Noordbuurtseweg is inmiddels een fietsstraat. Als er straks veel meer verkeer van en naar de krappe Weidelaan rijdt, zorgt dat voor onveilige situaties”, stelt Van der Poel. Het CDA verwacht ook op dit vlak geen problemen. “Wij gaan er vanuit dat de weggebruikers zich gewoon gedragen. En dat iedereen zich gewoon veilig blijft voelen”, zegt Van Veen.

Na een korte discussie over de extra kosten die het opnieuw aanpassen van de plannen met zich meebrengt, werd er gestemd. CDA en VVD zijn voor. PZ en SBZ tegen. Het plan is hiermee aangenomen. De verwachting is dat eind volgend jaar met de bouw gestart gaat worden.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×