Leo Kanner College
In Leiden Zuidwest is een voltijds leerkracht op jaarbasis 4.000 euro kwijt aan parkeren. (Foto: Leo Kanner College)

Leo Kannerschool vreest effecten betaald parkeren

Voorzitter Sander Verheul van het College van Bestuur van de Leo Kannerschool is bang dat de invoering van betaald parkeren in Leiden Zuidwest het nog moeilijker zal maken om voldoende leerkrachten aan te trekken. Mede namens directeur Rick van het Maalpad van de schoollocatie aan de César Franckstraat heeft hij daarover een brandbrief gestuurd aan de Leidse gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders.

Op 10 oktober werd in Leiden Zuidwest betaald parkeren ingevoerd. Daardoor moeten de circa tachtig docenten van de school nu ook betalen voor een parkeerplaats. Volgens Verheul mag de school die kosten niet aan de leraren vergoeden, omdat het geld dat de school van het Rijk krijgt exclusief is bestemd voor onderwijs. “We willen graag onze bezorgdheid en ongenoegen uiten over genoemd besluit en vragen de gemeenteraad om de ongunstige effecten van het ingevoerde parkeerbeleid in Leiden Zuid opnieuw tegen het licht te houden, met speciale aandacht voor de impact op leerkrachten en overige onderwijsmedewerkers”, aldus Verheul in zijn brief.

Geen parkeerproblemen
Volgens de school wordt met het betaald parkeren rond de locatie voor speciaal voortgezet onderwijs ook helemaal geen probleem opgelost. “Want er waren en zijn helemaal geen parkeerproblemen. Er wordt dus geen schaarste opgelost, terwijl er wel serieuze nadelige gevolgen zijn voor de medewerkers van onze onderwijsinstelling.” Het schoolbestuur dringt aan op een uitzondering voor de leerkrachten en andere medewerkers van de school.

“Het lerarentekort is een urgente kwestie. Het niet tegemoetkomen door voor leerkrachten bijvoorbeeld extra parkeervergunningen beschikbaar te stellen kan er volgens de schoolleiding voor zorgen dat potentiële leerkrachten niet bij de Leo Kanner solliciteren of tot het vertrek van docenten naar scholen of stadsdelen waar parkeren goedkoper is.

In Leiden Zuidwest zou een voltijds leerkracht op jaarbasis 4.000 euro kwijt zijn. “Dat betekent voor hen een onevenredige last en zorgt voor risico’s voor de continuïteit van het onderwijs.” De school denkt dat de gemeente die effecten onvoldoende op het netvlies had toen het besluit om betaald parkeren in te voeren, werd genomen.

Parkeervergunning
Verheul schrijft dat andere steden wel regelingen kennen voor onderwijspersoneel. Hij noemt Amsterdam en Den Haag als voorbeeld. “Het is cruciaal dat Leiden ook vergelijkbare maatregelen neemt om de aantrekkelijkheid van onze stad voor leerkrachten te behouden.” Voor de Leo Kannerschool in de César Franckstraat zou een uitbreiding van het aantal zakelijke parkeervergunningen van 10 naar 25 volgens de school voldoende zijn.

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×