Swift organiseert nationale wedstrijden veldrijden op zaterdag 2 en zondag 3 december. (Foto: Swift)

Komend weekend wedstrijden bij Swift: veldrijden floreert bij regen en modder

Andere vormen van wielrennen zijn natuurlijk ook leuk. Maar Jaap Weeder van wielrenvereniging Swift steekt zijn enthousiasme voor veldrijden niet onder stoelen of banken. Bij veldrijden wordt het kaf van het koren gescheiden. “Bij veldrijden kun je je niet verschuilen in het peloton of eindeloos in iemands wiel blijven hangen.”

Komend weekend organiseert de Leidse wielrenvereniging Swift nationale wedstrijden veldrijden. Op zaterdag bijten de allerjongsten de spits af. De acht- en negenjarige veldrijdertjes gaan om half tien van start. Daarna volgen steeds iets oudere renners. Op zondag zijn het de volwassen veldrijders die met elkaar de strijd aangaan. De laatste wedstrijd gaat om 15.00 uur van start. Weeder: “Publiek is van harte welkom en het eerste kopje koffie is van het huis.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jaap Weeder van Swift over veldrijden, deel 1.

Veldrijders zijn doordouwers. Op de pedalen en de beuk erin. “En dat zie je ook wel aan de bouw van veldrijders”, zegt Weeder. Verder moet je niet vies van modder zijn. “Dat komt wel goed komend weekend. Hopelijk is het wel droog voor de toeschouwers. Kom allemaal kijken. Veldrijden is altijd spectaculair.”

De bouw van het parcours is al begonnen. En dat is nog een aardige puzzel. Voor de jonge rijders is het iets simpeler dan voor de oudere wielrenners. Vooraf ligt overigens de afstand niet vast, maar wel de minimale tijd die er gekoerst moet worden. “Het is zo afhankelijk van de toestand van het parcours dat de jury na de eerste ronde bepaald hoeveel rondjes er gereden moeten worden. Dat wordt dan omgeroepen en op het rondebord aangegeven.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Jaap Weeder van Swift over veldrijden, deel 2.

De nationale top verschijnt niet aan de start in Leiden. “Die rijden elders wedstrijden. Als we iemand van het kaliber Mathieu van der Poel willen binnenhalen, hebben we nog wat sponsors nodig. Maar veldrijden kijken is altijd leuk. De rijders komen verschillende keren langs. En glibberen en glijden is gegarandeerd.”

Wie zich zelf eens wil wagen aan veldrijden, kan contact opnemen via de website van LRTV Swift voor een proeftraining.

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×