Voor de verduurzaming van het gebouw van het Bonaventura College aan de Burggravenlaan is veel meer geld nodig dan eerder werd gedacht. (Foto: Robbert Beurse)

Kosten Leidse onderwijshuisvesting vallen zestig miljoen euro hoger uit

De gemeente Leiden heeft zestig miljoen euro extra nodig voor onderwijshuisvestingsplannen (IHP). Het gaat om veertig miljoen voor de derde fase van het IHP. Dit voorjaar stelde de raad al ruim twintig miljoen euro extra beschikbaar voor de eerste en tweede fase.

In een brief aan de gemeenteraad somt het college van burgemeester en wethouders op wat er de komende jaren moet gebeuren aan de schoolgebouwen waarvoor de gemeente verantwoordelijk is. Bij die inventarisatie kwam de gemeente erachter dat bij twee schoolgebouwen waarvoor een ‘lichte renovatie’ was gepland, veel meer ingrepen nodig zijn. Dat komt met name door de verduurzamingsslag die gemaakt moet worden.

Wethouder Abdelhaq Jermoumi (onderwijs) over het enorme tekort op onderwisjhuisvesting. De oplossing moet volgens hem van de Rijksoverheid komen.

Bij de nieuwe beoordeling van de zes schoolgebouwen met de ingreep ‘lichte renovatie’ is gebleken dat voor de twee oudste, deels monumentale schoolgebouwen alleen met vernieuwbouw het beoogde kwaliteitsniveau op het gebied van duurzaamheid, binnenklimaat en functionaliteit wordt bereikt. Het gaat om het Bonaventura College aan de Burggravenlaan en het Visser ’t Hooft College in de Kagerstraat. De benodigde veertig miljoen extra is nodig in fase drie van het IHP dat vanaf 2030 uitgevoerd moet worden. Dekking voor dat enorme bedrag is er nog niet.

Eerder werd al samen met de schoolbesturen een herwaardering opgesteld voor de eerste twee fases, waarin de verduurzaming van de schoolgebouwen wordt aangepakt. Ook daar kwam begin dit jaar een tekort naar voren van 21,1 miljoen euro door extreme stijging van de bouwkosten. De gemeenteraad heeft dat extra geld dit voorjaar al beschikbaar gesteld.

Leiden Onderwijs Politiek IHP Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×