Het gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland
Het gebouw van het Hoogheemraadschap van Rijnland aan de Archimedesweg in Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Rekening Rijnland volgend jaar vijftien procent hoger

Het Hoogheemraadschap van Rijnland heeft berekend dat de waterschapsbelasting in 2024 met gemiddeld vijftien procent moet stijgen. “De kosten afschuiven op toekomstige generaties past niet bij daadkrachtig financieel beleid’, zegt hoogheemraad Jan de Vries. “Dat betekent dat deze bestuursperiode de tarieven onvermijdelijk stijgen.” Hij noemt de stijging verantwoord. “Gelet op de uitdagingen waar we in Rijnland voor staan.”

De uitdagingen waar Rijnland voor staat worden steeds groter. Droge voeten en voldoende schoon water zijn niet meer vanzelfsprekend en niets doen is volgens het hoogheemraadschap geen optie. “Anders betalen toekomstige generaties de rekening. Daarom moeten we nu investeren.” Omdat het waterschap ook te maken heeft met rente- en prijsstijgingen valt de rekening in 2024 hoger uit.

Investeringen
Rijnland investeert in de versterking van kades en in projecten die ervoor zorgen dat het gebied beter bestand is tegen weersinvloeden. Ook gaat er veel geld naar renovatie en nieuwbouw van waterzuiveringsinstallaties, duurzame energie en maatregelen die de waterkwaliteit én de biodiversiteit verbeteren. Naast investeren in grote projecten, voert Rijnland de dagelijkse taken uit, zoals het beheren van het waterpeil, het zuiveren van afvalwater en het schonen van sloten.

Risico’s
De Vries begrijpt dat elke tariefsverhoging er één te veel is voor inwoners en bedrijven in het gebied van Rijnland. “Maar het kan gewoon echt niet anders. De afgelopen jaren heeft Rijnland de tarieven laag gehouden door onder andere de reserves in te zetten. We zien die nu afnemen en daarmee ook onze buffer voor het opvangen van risico’s. Dat moet je niet willen. We kunnen ons werk alleen goed blijven uitvoeren als we een financieel gezonde organisatie zijn. En dat ben je als je voldoende reserves hebt.”

Klimaatverandering
Het gebied waarvoor het Hoogheemraadschap van Rijnland verantwoordelijk is, ligt voor negentig procent onder het zeeniveau. Samen met klimaatverandering zorgt dat voor grote uitdagingen, zoals droogte en wateroverlast. Rijnland zegt die uitdagingen aan te gaan met duurzame en vernieuwende oplossingen.

Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×