Onno Blom is een van de eerdere winnaars van de Oud Leidenprijs. (Foto: HVOL)

Oud Leidenprijs voortaan elk jaar uitgereikt

De uitreiking van de Oud Leidenprijs krijgt een nieuwe opzet. De Historische Vereniging Oud Leiden reikt voortaan jaarlijks tijdens haar verjaardag (Dies) een Oud Leidenprijs uit. Het ene jaar de wetenschappelijke prijs, het andere jaar de publieksprijs.

Tot nu toe werden de prijzen, bestaande uit een oorkonde en een geldbedrag, eens in de vijf jaar uitgereikt. Eerder wonnen onder anderen Onno Blom, Kees Schuyt en Esther Mourits de Oud Leidenprijs.

Het bestuur van de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) vindt het gepast om elk jaar aandacht aan historische publicaties te schenken. “In Leiden is, getuige het grote aantal publicaties per jaar, een meer dan gemiddelde belangstelling voor de geschiedenis van de stad”, vindt voorzitter Rens Heruer van de Commissie Oud Leidenprijs. “Het vraagt veel van een jury om vijf jaar aan publicaties goed te overzien en goed te beoordelen. Eens in de twee jaar de oogst doornemen is beter te doen.”

Met een zo goed en zuiver mogelijke beoordeling doet de jury volgens Heruer bovendien recht aan het feit dat de wetenschappelijke prijs is uitgegroeid tot een prestigieuze prijs. “De inzendingen worden beoordeeld door wetenschappelijke professionals. Dat maakt dat de prijs belangrijk is om te winnen. Het zegt echt wat over de kwaliteit van je onderzoekswerk.”

Ook de publieksprijs is inmiddels een vaste waarde geworden in Leiden die op steeds meer inzendingen kan rekenen. “Ook voor deze jury is het fijn om de periode korter maken. Dat zorgt ervoor dat de betreffende boeken, voorstellingen, exposities en andere presentaties nog vers in het geheugen staan van de mensen. Want het publiek kiest uiteindelijk een winnaar uit de shortlist.”

Voordrachten
Volgend jaar is als eerste de wetenschappelijke Oud Leidenprijs aan de beurt. De jury kijkt daarvoor naar alle wetenschappelijke publicaties over de Leidse geschiedenis uit 2022 en 2023. Kandidaten voor deze prijs kunnen tot en met 1 mei 2024 worden voorgedragen via oudleidenprijs@oudleiden.nl.

De jury van de wetenschappelijke prijs werkt komende editie onder voorzitterschap van hoogleraar stadsgeschiedenis Ariadne Schmidt. De andere juryleden zijn Olga van Marion (universitair docent Leiden University Centre for the Arts in Society), Jori Zijlmans (conservator Leidse geschiedenis Museum De Lakenhal), Pieter Slaman (universitair docent universiteits- en onderwijshistorie ), Cor de Graaf (adjunct-directeur Erfgoed Leiden e.o.) en Jan Postma (historicus en oud-burgemeester).

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×