Patrick van Klink met de beker in Beneden-Leeuwen. (Foto: Marnix Zwart)

Patrick van Klink wint Boccia-toernooi: 'We zoeken nieuwe spelers'

Patrick van Klink bewees zondag 26 november weer eens dat hij bij de Boccia-top van Nederland hoort. De tienvoudig Nederlands kampioen van de Leidse club GSV De Sleutels won alle vier zijn wedstrijden op het toernooi in Beneden-Leeuwen en ging met de beker naar huis. Hij zoekt nu vooral naar trainingsmaatjes: “Ik hoop dat veel meer mensen Boccia gaan spelen, kom gerust eens kijken.”

Boccia lijkt op jeu de boules, maar dan toegesneden op mensen met een beperking. Van Klink legt uit: “Bij Boccia speel je met zes ballen per persoon, rood tegen blauw. Anders dan bij jeu de boules is de doelbal net zo groot als de andere ballen. Bovendien spelen we altijd binnen, op een gladde ondergrond, zodat we er met onze rolstoelen overheen kunnen rijden.”

‘Heel gezellige club’
Er zijn verschillende klassen in de sport, afhankelijk van de handicap van de spelers. “Ik speel in de open klasse”, legt Van Klink uit. “Dat betekent dat ik geen beperking heb wat betreft het gooien van de ballen. Andere klasses zijn voor mensen met spasmen en mensen met een beperkte of helemaal geen gooifunctie hebben. Zo is het eerlijk voor iedereen.” Een belangrijk nadeel voor Van Klink is dat de open klasse niet internationaal is. “Er zijn wel internationale Boccia-wedstrijden, maar daar ben ik niet beperkt genoeg voor.”

Van Klink speelt bij GSV De Sleutels, een vereniging voor allerlei verschillende sporten die zijn aangepast op mensen met een beperking of in revalidatie. “Het is een heel gezellige club”, vertelt Van Klink met een brede lach. “Ik woon in Roelofarendsveen, maar reis graag een halfuur naar Leiden om te trainen.”

Niet zo groot
Dat trainen heeft momenteel wel een probleem, verzucht Van Klink: “We hebben geen andere spelers meer. Mijn laatste teamgenoot moest onlangs stoppen met de sport en nu ben ik als enige over.” Toch heeft hij hoop dat er binnenkort nieuwe trainingsmaatjes aanhaken. “Als je in een rolstoel zit, heb je misschien van tevoren een nee, maar dat kan altijd een ja worden. Het is een hartstikke leuke sport, waarbij je heel erg met jezelf bent: je hebt zelf de controle en bent niet afhankelijk van andermans fouten.”

Iedereen die een keer wil komen kijken, kan zich aanmelden via de website van GSV De Sleutels. “Het maakt niet uit wat voor beperking je precies hebt, of dat je zelfs gewoon kunt lopen”, weet Van Klink. “Iedereen kan meedoen.” En ook enthousiastelingen van buiten de regio hoeven de sport niet te missen. “Er zitten Boccia-verenigingen verspreid over heel Nederland en daar kan je ook altijd een kijkje nemen.” Wellicht komt er dan wat meer concurrentie voor Van Klink, die inmiddels zo’n tachtig prijzen in huis heeft. “Dat past nog net in mijn huis. Gelukkig was de beker van afgelopen zondag niet zo groot.”

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×