Fenne van Putten in actie tegen HRC, DIOK D1 heeft zinnen gezet op winnen landstitel. (Foto: DIOK)

Vrouwen DIOK fier op kop na eerste fase Ereklasse rugby

De strijd is nog niet beslist, maar DIOK D1 heeft zonder puntverlies de eerste fase afgesloten. De laatste wedstrijddag hoefden Leidse vrouwen niet eens in actie te komen omdat de tegenstander geen volledig team op de been kon brengen. Captain Lisa Boot weet dat er nog hard geknokt moet worden, maar gelooft in een landstitel voor DIOK.

Boot omschrijft zichzelf als een van de sierpaarden van het DIOK D1. “Ik verdedig ook wel mee, maar ik kan ook in het veld afwachten tot de bal door mijn teamgenoten is veroverd en dan proberen het punt te maken.” Ploeggenote Fenne van Putten voegt er plagend aan toe: “Lisa staat ook altijd heel mooi op de foto’s.” Zelf is Van Putten een echt werkpaard die dol is op de modder. “Daar ga ik echt als een biggetje doorheen.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met Lisa Boot en Fenne van Putten over ambities DIOK D1.

Van Putten is een van de spelers die kost wat kost moet voorkomen dat de tegenstander met de bal kan gaan lopen en scoren. “Dankzij het werk van Fenne kan ik die doelpunten maken”, zegt Boot. “Dan heeft zij al dertig tackles gemaakt.” Dat levert Van Putten flink wat blauwe plekken op. “Als ik in de zomer een korte broek aanheb of een jurk schrikken mensen wel eens, mijn benen zijn bont en blauw. Wordt jij mishandeld, vragen ze dan. Ja, op het rugbyveld.”

Warm bad
Maar modder, regen, blauwe plekken ten spijt, voor Van Putten is de rugbywereld een warm bad. “Ik kom uit Amersfoort en ben daar begonnen met rugby en later naar Leiden en DIOK gekomen. Rugby is een grote familie.” Die saamhorigheid en de inzet van het hele team is volgens Boot de sleutel tot succes. “Iedereen is bereid haar lichaam op het spel te zetten, je voor de tegenstander te gooien.”

Wasmand
Af en toe een gele kaart pakken hoort erbij. En dat betekent tien minuten aan de kant. “Daar moet je wel boete voor doen”, zegt Boot, “want je teamgenoten moeten dan harder werken.” Toen Van Putten onlangs een gele kaart kreeg, kreeg ze na de wedstrijd ook de mand met vuile was mee naar huis. “Dan is het wel jammer dat het veld zo modderig is.”

Trainer en coach Leon Koenen is ook vol lof over zijn team. “We hebben een brede selectie, wel veertig meiden in totaal op papier. Een paar blessures, maar we kunnen elke wedstrijd kiezen en moeten soms spelers thuislaten. Er is niet iets dat ontbreekt in het team. Dit jaar is ons doel echt de finale halen. Als je in de eerste ronde alles wint, moet je in de tweede ronde ook van iedereen kunnen winnen. Maar we moeten elke wedstrijd laten zien dat we het beste team zijn.”

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met trainer/coach Leon Koenen over DIOK D1.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×