Houtbouw is een vorm van circulair bouwen waar Leiden op inzet. (Foto: Chris de Waard)

Leiden gaat steeds minder niet-hernieuwbare grondstoffen gebruiken

Leiden gaat steeds meer inzetten op het hergebruik van grondstoffen. Niet alleen zelf, want bij eigen projecten doet de gemeente daar al veel aan, maar ook bij externe partijen wordt er op aangedrongen om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Zowel bij sloop als bij nieuwbouw. Ook voor enkele andere sectoren waar veel materialen met veel milieu-impact worden gebruikt, voert Leiden de aandacht op. Het gaat daarbij om de medische sector, het openbaar bestuur en de ICT.

Leiden gaat daarom met bijvoorbeeld ontwikkelaars in gesprek over die circulaire economie, zoals het wordt genoemd. “En dat is soms duurder, maar helemaal niet altijd”, zegt wethouder Yvonne van Delft. “Soms is hergebruik goedkoper, maar het kan ook zijn dat materialen beter beschikbaar zijn.” Ook goed kijken naar het ontwerp van een gebouw of kleiner bouwen noemt Van Delft als voorbeelden van circulair bouwen. Net als het toepassen van houtbouw in plaats van beton. “Want hout houdt CO2 vast.”

Wethouder Yvonne van Delft over het Uitvoeringsprogramma Circulaire Economie dat de gemeente heeft vastgesteld.

Btw
Circulair bouwen afdwingen kan Leiden als gemeente nog niet. Van Delft: “Daarvoor hebben we dus het Rijk en de Provincie nodig. Die moeten met nieuwe regels komen. Nu is alles nog op vrijwillige basis en kunnen we het helaas niet dwingend opleggen.” Bij die regels denkt de Leidse wethouder bijvoorbeeld aan de btw. “Over gebruikte materialen is al btw betaald. Je zou die bij hergebruik dus kunnen verlagen of helemaal niet heffen.”

Ladder
Bij eigen bouwprojecten hanteert de gemeente sinds enige tijd de ‘Leidse ladder‘. Daarbij kunnen marktpartijen bij aanbestedingen punten verzamelen voor circulariteit. Het is de bedoeling dat die punten steeds zwaarder gaan wegen bij aanbestedingen. Ook is het een belangrijke manier om het thema binnen de eigen gemeentelijke organisatie steeds beter op het netvliet te krijgen.

Reparatiemaatschappij
Naast de bouw is herwaarderen een tweede thema waar Leiden op inzet bij de weg naar een volledig circulaire economie. Het gaat daarbij om zaken als materiaalgebruik bij aanbestedingen en eigen inkoop van de gemeente zoveel mogelijk te voorkomen. Ook worden ondernemers en inwoners geholpen bij het gebruik van hernieuwbare grondstoffen. “Op naar een reparatiemaatschappij”, geeft Van Delft daarbij als duidelijk voorbeeld. Ze wijst daarbij op de ergernis bij veel mensen over spullen die maar kort meegaan en niet goed gerepareerd kunnen worden. Dat was vroeger wel anders en er komt nu steeds meer aandacht voor.

Verwaarden
De bestaande subsidieregeling ‘Circulair Verwaarden’ wordt uitgebreid. In de toekomst kunnen ook particulieren in aanmerking komen voor een financiële bijdrage om een goed circulair idee te realiseren. De regeling heeft wel een nieuwe naam gekregen en heet voortaan ‘Circulair Herwaarderen’.

Het doel van alle maatregelen is dat Leiden in 2050 helemaal circulair is. Dat betekent dat er geen nieuwe eindige grondstoffen meer gebruikt worden. In 2030 moet vijftig procent minder eindige grondstoffen worden gebruikt ten opzichte van 2016. In een volledig circulaire economie bestaat geen afval meer en worden alle grondstoffen hergebruikt. Inwoners merken dat met name, omdat de doelstelling voor het aanbieden van restafval wordt aangepast naar maximaal 150 kilo per persoon per jaar. Een tweede doelstelling is dat de helft van al het afval moet worden gescheiden.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×