Het is de bedoeling dat het beeld ieder jaar doorreist naar een andere school in Leiden. (Foto's: Emile van Aelst / Video: Jelle Broekstra & Jan Frensen)

Regenboogbeeld krijgt jaar lang plek op Marecollege

Een replica van het Regenboogkunstwerk op de Haarlemmerstraat staat de komende tijd in het Marecollege in Leiden. Het beeld vertrok vrijdag in een processie van met regenboogvlaggen beklede auto’s vanaf het Vlietland College, waar het het afgelopen jaar heeft gestaan. Het is de bedoeling dat het beeld ieder jaar doorreist naar een andere school in Leiden of de Leidse regio.

Een beetje pijn doet het wel, maar Philip Dubbeldam, die voor een deel van het beeld model stond, vindt het goed dat het beeld doorreist naar een andere school. “Ik hoop alleen dat ze goed voor mijn arm zorgen, want die komt terug in het beeld.” Dubbeldam is docent aan het Vlietland College en begeleidt daar de Gender and Sexuality Aliance (GSA). Samen met de GSA verfde Dubbeldam het beeld in regenboogkleuren waardoor de betekenis nog explicieter naar voren komt.

Ontwerpproces
Het beeld op de Haarlemmerstraat kwam er op initiatief van het COC Leiden, maar het Vlietland College werd betrokken bij het ontwerpproces en nam ook het initiatief voor de reizende replica. Dat is ook de reden dat de arm van Dubbeldam in het beeld terechtgekomen is. “Het ontwerpproces begon zo’n twee à drie jaar geleden, en vorig jaar hebben we als school de replica geadopteerd”, zegt Dubbeldam. “Het was vanaf het begin al het idee om het beeld elk jaar naar een andere school te laten reizen en zo te laten zien dat iedereen er mag zijn.”

Solidariteit
Dat is dan ook hoe het beeld vrijdag op het Marecollege terecht is gekomen. De datum is niet willekeurig gekozen. Deze dag is het Paarse Vrijdag, waar mensen solidariteit tonen met de lhbtiq+-gemeenschap door het dragen van paarse kleding. Sander Roodink, de rector van het Marecollege is blij dat het beeld het komende jaar te zien is op zijn school. “Onze GSA is altijd al een actieve club geweest binnen de school maar het is fijn om te zien dat dit beeld hier nog meer aandacht voor genereert.”

Roodink hoopt dat het beeld bijdraagt aan het bevorderen van de tolerantie op zijn school. “Iedereen moet de vrijheid hebben en voelen om te zijn wie die is en daar hoort respect en ruimte voor de regenbooggemeenschap bij.”

Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×