Sterre Spijker, ZVL-1886, en Kevin Florin, ambassadeur stichting Spieren voor Spieren, over de Albert Spijker Memorial. (Foto: Gerry van Bakel)

Albert Spijker Memorial voor Stichting Spieren voor Spieren

Het einde van het jaar nadert en daar horen bepaalde tradities bij. De een denkt aan een kerstboom, kerstdiner, oliebollen en champagne, een ander gaat zwemmen. En gelukkig kan dat ook. Want ook dit jaar organiseert ZVL-1886 weer de 100×100 onder de naam Albert Spijker Memorial. Op vrijdag 29 december.

Het is alweer zeven jaar geleden dat Leids waterpolo-icoon Albert Spijker overleed. De goede doelenactie 100×100 bestond al langer, maar nog datzelfde jaar werd de naam van Spijker daaraan gekoppeld. Dochter Sterre Spijker vindt het nog altijd een mooi eerbetoon.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Sterre Spijker en Kevin Florin over Albert Spijker Memorial.

Het goede doel is dit jaar weer de Stichting Spieren voor Spieren. “Ik vind het een mooi idee dat we onze gezonde spieren inzetten voor mensen met een spierziekte”, zegt Spijker. “Ik denk dat mijn vader dat ook vindt.” Wie zeker blij is met de aandacht voor spierziektes is Kevin Florin, hij heeft de ziekte van Duchenne en hij is ambassadeur van de Stichting Spieren voor Spieren.

Florin maakt gebruik van een rolstoel, want lopen kan hij niet meer. “Dat is misschien wel wat ik het liefste zou kunnen, zelf lopen.” Verder heeft hij ook een hulphond die hem helpt met de deur openmaken en dingen oppakken, maar hem vooral ook gezelschap biedt. Een keer in de week zwemt Florin zelf ook. Hij wil ook wel meedoen aan de Albert Spijker Memorial. “Alleen denk ik niet dat ik 100 keer 100 meter ga halen.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Sterre Spijker en Kevin Florin over Albert Spijker Memorial.

Dat hoeft ook helemaal niet, verzekert Spijker hem. “Ik kies dit jaar ook voor de 75×100. Ik heb het te druk gehad met studie en werk om veel te trainen.” Uiteindelijk gaat het er ook niet om dat iedereen die tien kilometer gaat zwemmen op 29 december. “We willen graag dat zoveel mogelijk mensen meedoen. In het nieuwe zwembad beschikken we over veertien banen, dus we kunnen veel meer zwemmers kwijt.”

Vrijwillig
Ook de ongetrainde (of minder ervaren) zwemmers kunnen meedoen, zegt Spijker. “Je kunt je eigen tempo kiezen. Het is vooral belangrijk dat je zoveel mogelijk mensen motiveert om geld te doneren.” Inschrijven is gratis en je hoeft ook geen minimumbedrag aan donaties bijeen te garen voordat je mee mag doen. “Het draait juist allemaal om vrijwilligheid. Vorig jaar hebben we ruim vijftienduizend euro opgehaald. Wel goed om mensen te vragen om een bijdrage tijdens de kerstdagen.”

Donatiepagina
Inschrijven kan via de website van ZVL-1886. Daar kun je ook een eigen uitdagingspagina aanmaken. Publiek is ook welkom. ’s Middags zwemmen de kinderen en ’s avonds vanaf 19.00 uur de volwassenen. In het nieuwe combibad De Vliet.

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×