Tante Olga. (Foto: Rogier Maaskant)

Tentoonstelling 'Lieve tante Olga' nu te zien in de Oude UB

In de hal van de Oude Universiteitsbibliotheek (UB) is tot en met 29 december de tentoonstelling ‘Lieve tante Olga’ te zien. De expositie van het Taalmuseum gaat over de verwevenheid van de Surinaamse en Nederlandse taalgeschiedenis.

Met haar lichtvoetigheid en levenservaring neemt ‘icoon’ tante Olga (95) bezoekers mee op een reis door een gedeelde geschiedenis die zwaar beïnvloed werd door slavernij en kolonialisme. “De band tussen Suriname en Nederland was in het verleden ongelijk, maar tegenwoordig onlosmakelijk, mede door de vele mensen met Surinaamse wortels die in Nederland wonen. Surinaams-Nederlands, een combinatie van het Sranantongo en (soms ouderwets) Nederlands, weerspiegelt ook de complexiteit. Woorden als ‘doks’ voor eend, ‘directoire’ voor slipje en ’tandenschuier’ voor tandenborstel tonen de verschillen in betekenis”, vertelt Taalmuseum directeur Fresco Sam-Sin in Cultuur071.

Het Taalmuseum is geen ‘echt’ museum met een eigen gebouw. De reizenden tentoonstelling heeft als doel om taalkundige kennis te bewaren, onderzoeken en te verspreiden. “Taal is niet alleen een communicatiemiddel, maar ook een manier om onze identiteit, geschiedenis en cultuur uit te drukken. Door de rijke taaldiversiteit in de samenleving te koesteren, draagt het museum bij aan een beter begrip en respect voor verschillende culturen”, vertelt Sam-Sin.

De Oude UB is van maandag tot vrijdag geopend van 7.30 uur tot 19.00 uur. Het gebouw is te vinden aan het Rapenburg 70 in Leiden.


Fresco Sam-Sin over ‘Lieve tante Olga’.

Cultuur Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×