Normaal komt Verkade baars, kreeft en snoek tegen in de Leidse grachten. (Foto: Sleutelstad)

In Leiden uitgestorven gewaande vissoort duikt op in gracht

Zelfbenoemd adviseur stadsgrachten Aaf Verkade kon woensdag haar ogen nauwelijks geloven. Tijdens een excursie zaklampvissen ‘liep’ Verkade op tegen een Donderpad, een vis die ze al jaren niet meer in de Leidse grachten had gezien. “Ik dacht dat hij hier uitgestorven was”, zegt ze.

Normaal komt Verkade baars, kreeft en snoek tegen in de Leidse grachten maar de Donderpad zag ze twee jaar geleden voor het laatst. “Die heette Bert, een mannetje. Dit is denk ik ook een mannetje. Ernie lijkt me een leuke naam voor hem.”

Uitgestorven
“Hier kan ik drie weken niet van slapen, zo fantastisch is dit”, zegt Verkade. “Dit maakt het hele jaar goed. Vaak zien we wel karpers, of veel andere vissen, maar deze zien we nooit meer.” Verkade dacht dat de vis verdwenen was, maar omdat dit toch niet zo blijkt te zijn, staat haar een flinke berg werk te wachten. “Ik moet mijn waarnemingen gaan bijwerken, want ik had gezegd dat ze in Leiden uitgestorven waren.”

Verkade houdt de Leidse grachten al jaren goed in de gaten en is er dan ook vaak in of naast te vinden. Ze geeft onder meer excursies en lezingen over stadsgrachten. De vondst deed ze dan ook tijdens zo’n excursie zaklampvissen, medegeorganiseerd door de Hortus Botanicus.

Bij zaklampvissen schijn je een sterke zaklamp in het water in de hoop vissen en ander onderwaterleven te vinden. Zaklampvissen wordt beschouwd als de beste manier om de Donderpad te vinden. Dat de vis specifiek op deze manier gevonden werd is op zich dus niet heel verwonderlijk, maar dat hij gevonden is wel. “Ze hebben hier echt bijzonder water, en dat moeten ze koesteren”, zegt Verkade over de gracht in de Pieters- en Academiewijk.

Leiden Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×